Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 14. 10. 2013.

| Kultura

Poništen konkurs za izbor direktora biblioteke

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Nebojsa-Vasic-biblioteka.jpg
foto: medijana.rs;

Konkurs za izbor direktora Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu je poništen jer upravnik Narodne biblioteke Srbije nije dao saglasnost za postavljanje dosadašnjeg direktora Nebojše Vasića na to mesto, kako je u julu predložio Upravni odbor te ustanove

U obrazloženju odluke Ministarstva kulture, koje je u petak stiglo u Niš, navodi se da Vasić, ekonomista po struci, ne ispunjava uslove konkursa.

Naime, Vasić je na mesto direktora Biblioteke došao pre 4 godine i tako stekao jedino radno iskustvo u kulturi, dok se zakonom zahteva jedna godina više.  

Kako objašnjava predsednica Upravnog odbora Vesna Crnogorac, problem je nastao zato što Statut Biblioteke propisuje "5 godina u struci" što je, kaže, bilo "podložno različitim tumačenjima".

- Ja sam upozoravala da se najverovatnije misli da bibliotečku struku, ali nisam dobila podršku ostalih članova. Zato smo tražili mišljenje gradske Uprave za kulturu iz koje su zaključili da je reč o iskustvu u bilo kojoj struci. Verovali smo njihovom tumačenju i zatim uzeli u obzir Vasićevu kadidaturu - objašnjava Crnogorac.

Zato je ovim dopisom iz Ministarstva naloženo i da Upravni odbor usaglasi Statut Biblioteke sa Zakonom o bibliotečkoj delatnosti.

- Izmenićemo Statut i napisati da se traži iskustvo u kulturi. Ako svi budemo vredni, i ako Skupština na dnevni red sednice uskoro stavi izmenu Statuta, novi konkurs za direktora bi trebalo da bude raspisan najduže do kraja godine - kaže Crnogorac.

Pošto ministar nije imenovao drugog vršioca dužnosti direktora, Nebojša Vasić če ostati na toj poziciji do narednog konkursa.


Konkurs transparentan

Predsednica Upravnog odbora najavljuje da će se naredni konkurs za izbor direktora Biblioteke razlikovati od prethodnog po tome što će, prema preporuci ministra Ivana Tasovca, biti potpuno transparentan.

- Pozvaćemo i medije i građane da prisustvuju konkursu. Tako ćemo da stanemo na put partijskim kvotama. Zato sam kao nestranačka ličnost i pristala da budem predsednica Upravnog odbora - kaže Crnogorac.

Kandidati će se predstavljati javno, a zaposleni u Biblioteci će anonimno glasati za kandidata koji je predstavio najbolji program.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lola antić

    14:15 // 5. 11. 2013.

    Zašto je Nebojša još dir.Biblioteke .Nije dobio saglasnost ministra.Zašto se ne postavi vd.direktor i da Biblioteka normalno funkcioniše do izbora novog.

  • grisutka

    12:40 // 30. 10. 2013.

    Neverovatno da niko neće odgovarati za sistematsko uništavanje jedne institucije i zloupotrebu položaja

    • valentina

      21:45 // 31. 10. 2013.

      Neverovatno,aliistinito! Nazalost!

  • jela

    11:32 // 25. 10. 2013.

    Velika je sramota koliko je Nebojša Vasić sebi dao stimulaciju bez odobrenja Upravnog odbora.Sada je na inspekciji da radi svoj posao.Po iznosu primljene stimulacije dobro se kotira i sekretar .

    • Сабахудин Србин

      14:09 // 25. 10. 2013.

      А секретар(ица) је, према Статуту, иначе дужан да се стара о законитости рада библиотеке. Међутим, пошто је и она добијала стимулацију, није јој било тешко да ту законитост занемари. Паре су важније.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: