Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:52, 25. 4. 2014.

| Kultura

Ponovo Statut prilagodili direktoru

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
bilbiotekkk.jpg
Izmenjen Statut, direktor "spašen", foto: skypercity.com

Aktuelni direktor Narodne biblioteke "Stevan Sremac" u Nišu Nebojša Vasić imaće šansu da ostane na toj funkciji pošto je u Statutu izmenjen uslov o godinama iskustva direktora, koji Vasić do sada nije ispunjavao.

Ministarstvo kulture, u oktobru prošle godine, odbilo je predlog Upravnog odbora niške Narodne biblioteke da aktuelni direktor ostane na tom mestu.

Razlog za odbijanje je taj što Vasić nije ispunjavao uslov od 5 godina radnog iskustva u struci.

vasic Vasić ostaje direktor?Na poslednjoj sednici Skupštine Grada usvojena je izmena Statuta biblioteke, prema kojoj su sada za direktorsko mesto potrebne 3 godine iskustva, što aktuelni direktor Vasić ispunjava.

Ministarstvo je ranije naložilo da se izmeni Statut, ali u delu, kako je objasnila tadašnja predsednica Upravnog odbora Vesna Crnogorac, koji se odnosi na vrstu radnog iskustva, a ne i godine.

- Izmenićemo Statut i napisati da se traži iskustvo u kulturi. Ako svi budemo vredni, i ako Skupština na dnevni red sednice uskoro stavi izmenu Statuta, novi konkurs za direktora bi trebalo da bude raspisan najduže do kraja godine - rekla je Crnogorac u oktobru prošle godine.

sdsds Statut izmenjen pred raspisivanje novog konkursa

Međutim, Vesna Crnogorac je podnela ostavku na mesto predsednice Upravnog odbora u novembru prošle godine kada je postala članica Lokalnog antikorupcijskog foruma. Kao sekretar Bibliotekarskog društva Srbije, Crnogorac kaže da biblioteke u većim gradovima imaju drugačije Statute kada je reč o godinama iskustva koje mora da ispunjava direktor.

- Praksa je da radno iskustvo direktora matičnih biblioteka, to su biblioteke u centrima okruga i ima ih 27 u Srbiji, bude veće od 3 godine. U Narodnoj biblioteci u Beogradu je uslov čak 10 godina - kaže Crnogorac.   

U obrazloženju za ovakve izmene, koje je potpisao načelnik gradske Uprave za kulturu Nebojša Stevanović, stoji da je sve urađeno u skladu sa Zakonom o bibliotečko-informacionoj delatnosti.


Nije prvi put

Početkom juna prošle godine, svega dvadesetak dana pre raspisivanja konkursa za izbor novih direktora javnih preduzeća u Nišu, u niškom Vodovodu iz dela Statuta kojim se propisuju uslovi koje mora da ispunjava direktor, potpuno je izbrisan deo koji se odnosi na radno iskustvo.

Umesto trogodišnjeg iskustva, kako je bilo propisano do tada, direktor je mogao da bude i bez iskustva, jer taj uslov nije postojao.

Nakon sprovedenog konkursa, za direktora je izabran Dejan Andrejević, koji je imao manje od godinu dana potrebnog iskustva.


pozoriste U Pozorištu se nisu obazirali na StatutU Pozorištu prekršili Statut

Upravnik Narodnog pozorišta u Nišu Ivan Vuković nije ispunjavao uslove koji se tiču radnog isustva, tačnije 5 godina "radnog iskustva u struci".

To je, na zahtev samog Vukovića potvrdilo i Ministarstvo rada.

Međutim, Odboru za imenovanja i Skupštini Grada validnije je bilo mišljenje Udruženja dramskih umetnika Srbije, koje je zaključilo da Vuković ipak može biti upravnik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Познавалац ситуације

    12:58 // 28. 4. 2014.

    Буџетска инспекција је утврдила да је Небојша Васић као директор годинама противзаконито сам себи додељивао новчану стимулацију и наложила да сав тај новац врати и да се према њему предузму даље мере.

  • Kosovka

    20:56 // 27. 4. 2014.

    Statut je normalna stvar za SNS da se prilagodi kandidatu.Sta se cudite,sila bato. A TRANSFUZIJA ,izbor bez konkursa a onda promena statuta .Ekspoze Premijera je za gluve i corave,ko ga drugi razume

  • bibliotekar

    16:04 // 27. 4. 2014.

    Тужно је што је Весна, жена која очајнички, не бирајући средства тражи посао,добила простор..огромну штету је својим лажима и сплеткама нанела библиотеци, због неостварене амбиције..то је истина!

    • Познавалац ситуације

      12:55 // 28. 4. 2014.

      Небојша Васић је дошао пре неку годину у библиотеку као кадар ПУПС-а без дана рада у култури. Неколико година је противзаконито сам себи додељивао новчану стимулацију (самостимулисао се).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: