Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:34, 14. 8. 2015.

| Kultura

Portugalske pozitivne vibracije za početak "Nišvila"

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
karmen
Karmen oduševila publiku energijom i improvizacijama; foto: Vanja Keser

Uz zvuke etno-džeza, fado i evergrin muzike, kao i malo fanka i bluza, sinoć je u niškoj Tvrđavi otvoren “Nišvil” džez festival koji će trajati do nedelje 16. avgusta.

Glavni program na “Earth&Sky“ stejdžu počeo je koncertom Omladinske filharmonije “Naissus“ čiji je nastup podsetio na džez standarde Djuka Elingtona, Kola Portera i Luisa Armstronga. Više od 60 umetnika iz Srbije izvelo je kompozicije džez velikana u nesvakidašnjim aranžmanima. DSC-8900 Maljoković ovogodišnji laureat "Nišvila"; foto: Vanja Keser

Dobitnik “Nišvilove” nagrade za životno delo poznati srpski saksofonista i kompozitor Jovan Maljoković zvanično je otvorio festival poručivši da je ovo priznanje zapravo priznanje misiji koju on sprovodi u očuvanju džeza u Srbiji.

Maljoković je u pratnji benda okupio generacije koje pamte njegove nastupe sa kraja šezdesetih, ali i mlade ljubitelje džeza, izvodeći melodije u kojima kombinuje elemente tradicionalnog džeza i etna na svoj način.

Iako je u prvobitno najavljeno da će prve festivalske večeri nastupiti Jildiz Ibrahimova, došlo je do izmene pa je umesto nje nastupio bugarski vokal Vasil Petrov u pratnji “Blagoevgrad big benda”.

Petrov je svoj koncert posvetio sećanju na Frenka Sinatru, pa je publika zajedno sa njim pevušila i plesala uz hitove poput “My way”, “The lady is a tramp”, “New York“ i “The girl from ipanema”.

DSC-9026 Petrov izveo poznate šansone; foto: Vanja KeserNajposećeniji nastup na prvoj festivalskoj večeri bio je koncert Karmen Souze iz Portugala koja je, bez sumnje, opravdala sva očekivanja publike. Oni koji su planirano došli da čuju lisabonski spoj fanka, soula i world music-a nipošto se nisu razočarali. Slučajni posetioci su, sa druge strane, prepuni utisaka komentarisali energiju koju Karmen deli sa publikom. 

Fado je način života koji mi u Portugalu i te kako osećamo. Čini mi se da je publika u Nišu razumela energiju koju mi sa sobom nosimo. Postoje različiti umetnici koji su uticali na našu muziku ali mislim da je naša autentičnost ono što se publici svuda u svetu sviđa - poručila je Karmen Souza.

Makedonski gitarista Vladimir Četkar nastavio je u nešto drugačijem maniru, ponudivši pritom čitavu paletu novih zvukova koji se prepliću sa džezom.

Program na glavnoj bini zatvorio je bluz sastav Texas Flood iz Beograda, a publika se ubrzo preselila na novi “Midnight jazz stage“ gde su osim DJ Ceke nastupili i Rustam Ospanoff iz Kazahstana kao i Paris DJs Soul System iz Francuske.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirko Misic

    14:46 // 14. 8. 2015.

    Bio nocas, sve je ok ali je Nisville izgubio dusu nakon sto je izmesten sa letnje pozornice. Ni po cemu vise nije autentican. Onaj ambijent je bio neuporedivo bolji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: