Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 2. 12. 2014.

| Kultura

Posle 2 godine radova, otvaranje Medijane tek u 2015.

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
arheolosko nalaziste
Završeno 80 odsto planiranih radova

Iako je plan bio da izgradnja krovne konstrukcije nad Konstantinovom vilom na arheološkom nalazištu Medijana u Nišu bude završena u novembru, radovi će, kako kažu u Zavodu za zaštitu spomenika, biti gotovi tek u toku 2015. godine.

Prema rečima direktorke niškog Zavoda za zaštitu spomenika Elene Vasić Petrović, obavljeno je 80 odsto od predviđenih radova za koje je obezbeđen novac.

Montiran je centralni deo zaštitne konstrukcije, a sledi pokrivanje ovog dela i montaža bočnih konstruktivnih elemenata. S obzirom na to da ulazimo u zimski period, jedan deo posla će ostati za realizaciju za sledeću godinu, a očekujemo odobrenje od Ministarstva kulture u tom smislu - kaže Vasić Petrović.

arheolosko nalaziste2 Kako zaštitna konstrukcija treba da izgleda na kraju radova Inače, već skoro dve godine turiste koji žele da posete lokalitet Medijana iz 4. veka i vide ostatke carske palate i mozaike, dočekuju zatvorena vrata. Jedan od najznačajnijih istorijskih spomenika Niša koji je bio rezidencija cara Konstantina, bio je zatvoren i u takozvanoj godini Milanskog edikta.

Iz Zavoda ističu da je za turističke posete Medijani zadužen niški “Narodni muzej” kome su početkom 2013. godine “izdata uputstva na koji način i u kojim delovima se posete mogu odvijati”.

Za sve vreme realizacije projekta Medijana je otvorena za medije i stručne posete, a ovaj posao u okviru svojih nadležnosti organizuje Zavod na zahtev zainteresovanih strana - napominje Vasić Petrović.

Radovi na pokrivanju Vile sa peristilom često su počinjali, pa potom prekidani, jer Zavod nije na vreme od Grada Niša dobijao novac, iako je Ministarstvo kulture uplaćivalo sredstva.

U Zavodu za zaštitu spomenika kažu da je transfer novca iz Grada i dalje usporen.

Zaštitna konstrukcija ima raspon 72,5 metara i pokriće skoro 10.000 kvadratnih metara. Kada bude završena, biće otkriveni i mozaici koji su konzervirani pre 80 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    19:59 // 3. 12. 2014.

    @ sahta-a gde ide,prosvetli nas?ides li na pijacu,prodavnicu,ulicu,placas li racune,ulazis li u ambulante,fakultete?pitaj njih za tvoj "pogodak"

  • Jova

    21:02 // 2. 12. 2014.

    Klasicno nabijanje troskova i izvlačenje para. Nije prvi put da se to radi na Medijani. Za neupućene: do sada je dato više puta para za Medijanu koje su pokrali i nisu napravili ništa! Bagra lopovska!

  • shaft

    17:29 // 2. 12. 2014.

    jos jedan dokaz da je obelezavanje milanskog edikta i pominjanje konstantina,kao rodjenog nislije, bilo foliranje i ubiranje jeftinih politickih poena!

    • milan

      20:53 // 2. 12. 2014.

      on jeste rodjen iza tvrdjave u Nisu naravno!!!

    • Shaht

      07:46 // 3. 12. 2014.

      Na tvoju zalost,to je bio odlican politicki potez,koji je bio pogodak u ,,centar,,i pojasnjenje svim anglo/saksoncima gde ide Srbija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: