Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 25. 8. 2020.

| Kultura

Posle 6 meseci pauze, leskovački glumci se vraćaju na scenu

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
narodno pozoriste leskovac
Predstave će se igrati u drugoj polovini septembra, foto: Bojana Antić

Šest meseci od zatvaranja ustanova kulture zbog epidemije virusa korona, glumci Narodnog pozorišta u Leskovcu vraćaju se na scenu, a publika u sale. Kako za Južne vesti kaže direktor ove ustanove Dragan Marjanović, u septembru će se igrati 3 predstave, od kojih jedna premijerno - predstava za decu Uspavana lepotica. Glumci će uskoro krenuti sa pripremama, a Marjanović kaže da je ceo ansambl presrećan zbog povratka.

Iako je repertoar za septembar, kada i inače počinje pozorišna sezona, još u pripremi, Marjanović kaže da će najpre obradovati najmlađe - lutkarsko-igranom predstavom Uspavana lepotica.

Tekst po istomenoj bajci Šarl Peroa radio je Željko Hubač, dok režiju potpisuje Stojan Mladenović. Predsatva je rađena u kombnaciji lutaka i glumaca, kaže Marjanović, što je nešto novo na leskovačkoj sceni. predstava pepeljuga pozoriste leskovac Najavljuju premijeru predstave za decu, foto: Narodno pozorište Leskovac

Ovo je nešto novo što spremamo za najmlađe, predstavu radimo u kombinaciji lutaka i glumaca koji će se zajedno naći na sceni. To će biti naša prva premijera nakon pauze i svi se radujemo povratku na sceni - kaže Marjanović.

Kostime, scenografiju i izradu lutaka uradila je Hristina Nedeva Mladenović, a premijera se očekuje u drugoj polovini septembra.

Pored premijere dečje predstave, Marjanović kaže da će se u septembru igrati i 2 predstave za odrasle - Ako se probudiš ili kao da je važno, Isidore Milosavljević, u režiji Nenada Torovića i Svici, po tekstu Tene Štivičić, čiju režiju potpisuje Ksenija Krnajski. Ove 2 predstave igraće i na Festivalu “Joakim Vujić” koji bi krajem septembra trebalo da se održi u Vranju. predstava svici Na sceni i predstava "Svici", foto; B. A.

Još nismo do kraja definisali repertoar za septembar, ali ove 3 predstave će se sigurno igrati. Planiramo i neka gostovanja, ali videćemo kako će se kretati situacija sa epidemijom virusa korona. Imamo velike planove, ali videćemo da li ćemo sve moći da realizujemo - kaže Marjanović.

Glumci će sa pripremama krenuti nakon testiranja na virus korona, kaže Marjanović, što je za desetak dana.

Publika će u pozorištu morati da poštuje sve propisane mere za sprečavanje širenja virusa korona, a Marjanović kaže da će publika moći da sedi na svakom drugom mestu ukoliko nije porodica, što je između 100 i 140 gledalaca po predstavi.

Na ulazu su postavljene dezobarijere, a prostorije se redovno dezinfikuju i provetravaju.


Ove godine bez Festivala mladih pozorišnih stvaralaca

Festival mladih pozorišnih stvaralaca "Metamorfoza" koji se prošle godine prvi put održao u Leskovcu, ove godine zbog epidemije biće otkazan. Kako kaže Marjanović, teško je napraviti raspored i pozvati gostujuće trupe iz zemlje i inostranstva zbog čega će napraviti pauzu. Metamorfoza 2019, foto Bojana Stamenkovic Ove godine bez "Metamorfoze", Foto: Bojana Stamenković

Ideja Festivala je da okuplja i afirmiše mlade stvaraoce i da Leskovac bude jedno od centara kulture, kaže Marjanović, ali je ovogodišnja organizacija otkazana.

Ne znamo šta će se sve i kako dešavati sa epidemijom, zbog čega smo odlučili da ove godine pauziramo - kaže Marjanović.

Ipak, dodaje da će na neki način pokušati da razvesele publiku, a u planu je da do kraja godine organizuju "Nedelju komedije".

Kako kaže, tokom cele nedelje u leskovačkom Pozorištu igraće se samo komedije, kako domaćeg ansambla, tako i gostujućih trupa, a kako bi bar malo građanima skrenuli misli s loših dešavanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: