Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 9. 8. 2019.

| Kultura

Posle otkazivanja Marlijevog unuka "Nišvil" mukom došao do novog izvođača

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Nišvil
Četvrta sreća sa rege izvođačima; Foto: V. M. R.

Nakon što je Džo Mersa, unuk Boba Marlija, otkazao nastup na Nišvilu koji je trebalo da se održi druge festivalske večeri, u petak 9. avgusta, organizatori su pokušali da u zamenu dovedu nekoliko muzičara. Posle najave različitih sastava, večeras bi na sceni trebalo da budu Israel Vibration and Roots Radics.

Najpre je bilo najavljeno da će umesto Merse biti angažovan sastav Morgan Heritage, ali kako je rekao direktor festivala Ivan Blagojević, ovaj plan nije uspeo zbog poteškoća sa vizama za članove benda. Israel Vibration and Roots Radics Sastav sa Jamajke imao uspone i padove, sada dolaze na Nišvil; Foto: Promo Nišvil

Pre dva dana su najavili Horasa Endija, ali je danas iz Nišvila saopšteno da je ovaj izvođač iako je potpisao ugovor otkazao nastup na festivalu, te da je u poslednjem trenutku kao adekvatna zamena angažovan sastav Israel Vibration and Roots Radics. Oni bi trebalo da budu na sceni večeras od 23:20.

Nišvil je kao "četvrtu sreću" uspeo da bukvalno u poslednjem trenutku organizuje nastup koji je spram rejtinga izvođača - mnogo više od "adekvatne zamene" za one koji su otkazali - Nišvil predstavlja legendarni sastav Israel Vibration and Roots Radics - saopšteno je.

Israel Vibration rege grupu iz Kingstona na Jamajci, navode organizatori, osnovali su Lascelle "Wiss" Bulgin, Albert "Apple Gabriel" Craig, i Cecil "Skelly" Spence.

Upoznali su se u dečjem rehabilitaciom centru jer su sva trojica bolovala od dečje paralize koju su dobili tokom epidemije koja je harala Jamajkom pedesetih, ali to nije bila nikakva smetnja da veoma brzo postanu jedan od najuspešnijih reggae roots grupa na Jamajci tokom sedamdesetih. U početku su radili vokalni ansambl i izdržavali se nastupajući na ulici. Objavljivanje prvog albuma pomogla je rastafarijanska zajednica (čiji su pripadnici i članovi grupe) i ubrzo su počeli nastupati ka predgrupa rege legendama (Dennis Brown, Inner Circle, Bob Marley) - navode iz Nišvila.

Posle tri albuma od kojih su neki objavljeni u Americi i Britaniji početkom osamdesetih, dodaju, prelaze u SAD, gde su pre svega potražili adekvatnu zdravstvenu zaštitu, trio se razdvaja i svako od članova kreće solo vodama.

Iako je svako od njih pojedinačno odbijen od strane osnivača RAS Records, Geri "Dr. Dread" Himmelfarba, kada su se 1987. godine ponovo okupili - čuveni producent ih oberučke prihvata i uz pomoć instrumentalnog sastava Roots Radics, sa kojim i dalje saradjuju.

Objavili su tridesetak studijskih albuma i čak 4 albuma sa koncerata.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: