Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 27. 5. 2021.

| Kultura

Posle više od godinu dana ansambl niškog Akademskog ponovo pred publikom

Autor:J.V.Izvor:Južne vesti
predstava
Premijera od 19:30; foto: SKC Niš

Posle više od godinu dana pauze zbog pandemije, glumci Akademskog pozorišta ponovo igraju za svoju publiku, a sezonu otvaraju na pozornici niškog Narodnog pozorišta predstavom Tajna stare vodenice. Izvođenje komada koji je rađen po istoimenoj knjizi niškog pisca Miloša Petkovića zakazano je za ponedeljak, 31. maja od 19:30.

Režiju potpisuju Aleksandar Mihailović i Miloš Cvetković, u predstavi igra 12 glumaca, među njima su oni koji u Akademskom prave prve korake, kao i oni koji su deo ansambla više od 30 godina.

Tajna stare vodenice je po žanru triler/horor, a adaptiranje u pozorišnu predstavu je uslovilo da primat u predstavi preuzme komedija, sa elementima trilera i horora. Sama radnja predstave govori o skupu, kako istorijskih ličnosti, tako i izmišljenih ličnosti iz svetske književnosti, koji će pokušati da spasu svet od velikog zla - kažu u Studentskom kulturnom centru.

Dramatizaciju istoimene knjige radili su Miloš Petković i Petra Nešić, dok su adaptaciju radili reditelji predstave Aleksandar Mihailović i Miloš Cvetković. Za scenografiju i kostim zaduženi su Dragana Đurić i Dušan Stanković.

Predstava je septembra prošle godine imala zatvorenu premijeru, a iako do sada nije igrana pred publikom, na Festivalu akademskih pozorišta Srbije (FAPS), koji je bio organizovan onlajn krajem 2020. osvojila je 5 priznanja.

Za ulogu Akire, Anđela Andrijević osvojila je nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu. Za ulogu Tolkina, Igor Ivanovski osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu. Dragana Breza i Dušan Stanković nagrađeni su za najbolji kostim i za najbolju scenografiju na festivalu.

Tajna stare vodenice osvojila je i treću nagradu za najbolju predstavu u celini.

Svi zainteresovani karte za predstavu mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 200 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Željka

    11:02 // 27. 5. 2021.

    Napokon! Čitala sam roman, sjajna priča, sad jedva čekam da pogledam predstavu.

  • kulturna

    10:39 // 27. 5. 2021.

    Ja sam srećna što u mom gradu postoji mesto gde su na prvom mestu talenat domaće vaspitanje,entuzijazam i nesebično drugarstvo.23 je upisalo FDU.SREĆN

  • kulturna

    10:34 // 27. 5. 2021.

    Pa bravo za akademsko pozorište,treče pozorište u našem gradu.Karte sam kupila i jedva čekam da vidim tu sjajnu decu.A.P. je rasadnik talentovane dec

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: