Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 23. 3. 2021.

| Kultura

Postavka radova arhitekte Aleksandra Medvedeva od danas u Oficirskom domu u Nišu

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Aleksandar I Medvedev izlozba
Postavka u toku; foto: Galerija savremene likovne umetnosti;

Izložba radova arhitekte Aleksandra I. Medvedeva, koji je u Nišu ostavio trag kao projektant zgrade Berze rada na Keju Kola srpskih sestara i Doma šegrtske omladine, odnosno zgrade Skupštine Opštine u Nišu, otvorene je od danas u galeriji Oficirskog doma u Nišu. Postavka će biti otvorena za zainteresovane do 10. aprila.

Naziv postavke je “Projekti i arhitektura ing. Aleksandra Medvedeva ovl. arhitekte“, a autor izložbe je Mihailo Medvedev, navode iz GSLU.

Podsetimo se toga da je mr Mihailo Medvedev priredio istoimenu monografiju, koju je 2012. godine izdalo Društvo arhitekata Niša. Tokom trajanja izložbe on će održati prezentaciju sa istom temom, kojoj će u ime Saveza inženjera i tehničara Srbije prisustvovati dr Igor Marić, predsednik - kažu iz GSLU.

Iz biografije Aleksandra Ivanoviča Medvedeva, koji je rođen 1900. godine u Melitopolju u Rusiji, organizatori izdvajaju da je sa studijama arhitekture počeo je na Tehničkom fakultetu u Harkovu, ali ih je zbog revolucionarnih sukoba prekinuo.

Sa studijama arhitekture, dodaju, nastavlja na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu, koje završava 1929. godine, a zatim odlazi u Banja Luku, gde učestvuje na konkursima i gde je bio nadzornik za izradu više značajnih objekata.

Sa porodicom 1935. godine prelazi u Niš, gde otvara privatni projektni biro i počinje delatnost kao ovlašćeni civilni arhitekta, navode iz Galerije.

U njegovom birou je u periodu 1935-1939. godine isprojektovao više od stotinu različitih privatnih i javnih objekata. Među njegova najznačajnija ostvarenja spadaju zgrada Berze rada (Kej Kola srpskih sestara), Dom šegrtske omladine, odnosno zgrada Skupštine Opštine u Nišu (Nikole Pašića) - kažu organizatori izložbe.

Izložbu organizuje Galerija savremene likovne umetnosti Niš u produkciji Saveza inženjera i tehničara Srbije i Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, navodi se u pozivu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    11:55 // 29. 3. 2021.

    Kraljevina Jugoslavija je oberucke prihvatala i pomagala Bele Ruse - imigrante - koji su pobegli od boljsevickog terora. Za uzvrat, ti Rusi su ostavili vrlo znacajan trag u nasoj kulturi, umetnosti, tehnici . . . Naveo bih na pr arh. Nikolaja Krasnova, koji je komponovao prelepi mozaik u mauzoleju porodice Karadjordjevic na Oplencu.

  • Lilu

    09:57 // 24. 3. 2021.

    Imam čast što je ime gospodina Medvedeva na planu kuće moga pradede.
    I plan i kuća se dobro drže.
    Divan stil,visoki plafoni,komforne sobe i odlično iskorišćen prostor,za razliku od današnje led copy-paste arhitekture.

  • Mara

    20:01 // 23. 3. 2021.

    svaka čast

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: