Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 8. 11. 2022.

| Kultura

Povratnički koncert niškog “Procesa” - oriće se ponovo “Dušanovom ulicom”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Proces
foto: Privatna arhiva Milan Krajnalić

Posle trogodišnje pauze, ponovo će se uživo čuti Dušanova ulica, Moj san, Novac, Bezbrižno, kao i mnoge druge pesme, po kojima je bend postao prepoznatljiv. Popularni niški, ska/rege/pank bend Proces održaće svirku u petak, 11. novembra od 22 sata, u klubu Feedbek.

Niški Proces nastaje u vreme globalne, komercijalne ekspanzije ska muzike. Početkom novog milenijuma, kreće polako “penzionisanje” ovog muzičkog pravca, što govori i činjenica da kada se pomene ska muzika u Srbiji, pomisli se samo na Samostalne referente iz Beograda, Los Propelerose iz Novog Sada i Proces iz Niša.

Nišlije poslednjih 27 godina veoma uspešno i uporno prkose novonastalim muzičkim standardima i šire pozitivne vibracije sa bine, u kojem god gradu svirali.

Milan Krajnalić, frontmen benda, kaže da je njihova ideja bila da 2020. godine u rodnom gradu obeleže jubilej, 25 godina postojanja benda, ali da ih je pandemija Kovida sprečila u tome.

Planirali smo da obeležimo jubilej od 25 godina, ali nas je sprečila pandemija, pa smo sve odložili. Ispada da ćemo to obeležiti sa dve godine zakašnjenja, ali nisam za to da obeležavamo nešto što se već desilo. Ipak, sledeće godine je 20 godina od izdavanja prvog albuma, tako da eto novog povoda i novog jubileja - rekao je Milan krajnalić.

Svojim sugrađanima predstaviće u petak i novu pesmu Mislim na tebe, a najavili su da će se u Feedbeku čuti i mnogo zaboravljenih pesama.

Pored standardnih pesama, biće i nekih koje retko ili nikada ne sviramo. Neke pesme su toliko stare i zaboravljene da su kao nove. U ponedeljak smo izbacili spot za novu pesmu, koju ćemo premijerno izvesti na koncertu. Sviramo bez gostiju ili bendova koji će otvoriti nastup i bićemo svi na okupu, pošto poslednjih godina smo bili okrnjeni - rekao je Milan.

Grupa Proces postoji od 1995. godine i može da se svrsta u pionire ska muzike u Srbiji, a za sebe smatraju da su toliko dugo na sceni jer ih muzika koju sviraju i dalje čini srećnima.

Ovo što mi radimo je čista ljubav prema muzici, nema materijalnih dobitaka. Svaka naša svirka je poklon ljubiteljima muzike za ples. To je muzika koja je bila popularna pre 30 godina, a nestala sa radara 2000-ih godina. Mi smo ostali uporni i to je nešto što nas čini srećnima sve ove godine - dodao je.

Pored Milana Krajnalića, u petak nastupiće i Aleksandar Z. Dimitrijević koji će zadužiti bas gitaru, Nikola Ristić gitaru, Dragan Gale Stoiljković bubanj, Filip Stipsić saksofon i Nikola Stojanović trombon.

Plan je, kako je Milan rekao, da posle svirke u Nišu, produže za Beograd i Novi Sad, kao pripremu za leto i festivale širom Srbije i regiona. Svirka u Feeddbek-u počinje u 22 sata i ulaznica će koštati 500 dinara.

Inače, prvi album izdali su 2003. godine, a nosi naziv Dušanova ulica. Naslovna pesma sa albuma i dalje važi za nezvaničnu himnu Niša. Pesmom Rio, sa drugog albuma MySka pesma iz 2009. godine, grupa Proces dugo se nalazila na prvom mestu top liste “Gruvanje” RT Vojvodine. Pored dva studijska albuma imaju i jedan live album i maxi singl.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    09:29 // 9. 11. 2022.

    Bend svira reggae i ska, veselo, pozitivno, falilo je te energije.

  • Branko

    13:27 // 8. 11. 2022.

    MUP Monopol. Ceo taj album Monopola je remek delo. Potrazite i njihovu pesmu Janicar, prva i jedina etno punk pesma ikada. Proces se pojavio citavu deceniju kasnije.

  • riverrun

    10:55 // 8. 11. 2022.

    Kad već pričamo o nezvaničnoj himni Niša, ne bi bilo zgoreg napomenuti da je "Dušanovom ulicom" pesma grupe MUP Monopol, koju je Proces kasnije obradio.

    • Rocky

      15:48 // 8. 11. 2022.

      Mislis pesma je vlasnistvo Pere iz Kontraritma :)

    • Dejan

      20:29 // 9. 11. 2022.

      Tako je. Takođe nije zgoreg napmenuti da sem par dinosaurusa niko za tu pesmu nije ni bio čuo, sve dok je Proces nije obradio i napravio hit.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: