Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 23. 8. 2017.

| Kultura

Poznat sastav žirija "Filmskih", na otvaranje dolazi 50 glumaca

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Filmski susreti
Renovirana Letnja pozornica čeka početak Filmskih susreta; Foto: JV/M.Z.

Ovogodišnji Filmski susreti počinju u četvrtak 24. avgusta, a organizatori su najavili dolazak preko 50 glumaca na svečano otvaranje. Predsednica žirija koji će odlučivati o nagradama je Jelica Sretenović, a ostali članovi su Ivan Bekjarev i Minja Filipović.

Na niškom filmskom festivalu glumačkih ostvarenja, 52. po redu, pored ranije najavljenih 12 filmova, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade učestvovaće i film “Vrati se Zone”, nastavak "Zone Zamfirove". Na sutrašnjem svečanom otvaranju biće dodeljena nagrada “Pavle Vuisić” za životno delo Svetlani Bojković, a tradicionalno će gradonačelnik Niša simbolično predati ključeve Grada glumcima.

Direktor festivala Srđan Savić najavio je dolazak velikog broja glumaca na “njihov omiljeni festival”.

Doći će preko 50 glumaca, cela ekipa filma Stado koja obiluje velikim glumačkim imenima pokloniće se niškoj publici na otvaranju, a na zatvaranju će gotovo kompletna glumačka ekipa serije Senke nad Balkanom izaći pred gledaoce. Jedan deo karata je rasprodat, ali ima još dovoljan broj u prodaji - kaže Savić.


Nema više gledanja filmova na kiši

Jedna od tradicija Filmskih susreta bila je i upornost niške publike koja je i na kiši ostajala na letnjoj pozornici da odgleda film do kraja. Organizatori od ove godine “prekidaju” tu tradiciju, odnosno obezbedili su bolje uslove za gledaoce. Naime, u slučaju kiše festival se seli u bioskop Cineplexx.

Obezbeđen je Cineplexx kao rezervna lokacija, on ima 850 mesta, pa ako bude kiše festival će se preseliti tamo. Projekcije će biti organizovane u 2 ture, a ako bude potrebno i u 3, kako bi svi koji su kupili karte pogledali filmove - navode organizatori.


Najavljen bogat prateći program festivala

U okviru “Kino - regiona”, ciklusa regionalnih igranih i dokumentarnih filmova biće prikazano 9 filmova. Projekcije će se održavati u “Cineplexx”- u, a ulaz će biti besplatan. Između ostalih, ljubitelji sedme umetnosti moći će da vide dokumentarce “Neželjena baština” o rušenju spomenika iz Narodno - oslobodilačke borbe i "Zarobljeno vreme" o novinaru Peci Popoviću, kao i igrani film "ZG 80" koji je na festivalu u Puli dobio nagradu za najgledaniji film.

Ovaj film je svojevrsni prednastavak hrvatskog filma "Metastaze", čuvene navijačke komedije, a ekipa iz Zagreba će doći specijalno za Filmske susrete - navode organizatori.

Pored “Kino - regiona” biće organizovane i izložbe fotografija, knjiga kao i okrugli sto na temu “glume kao integrativnog faktora” u regionu bivše Jugoslavije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cujte Srbi

    19:56 // 23. 8. 2017.

    Korektan ziri.Ali mi se cini da je ovo ,,mali,,filmski festival kad nema Mikija Manojlovica,Emira Kusturice i Lazara Ristovskog.A da sitna je ovde lova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: