Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 23. 1. 2024.

| Kultura

Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Topličkom okrugu

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Zgrada Prokuplja
Toplički okrug dodelio povelju i zahvalnice; Foto: Lj. M.

Profesor doktor Nenad Arsović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Klinike za otorinolaringologiju dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Komisija, koja je sve odluke donela jednoglasno, dodelila je i četiri zahvalnice koje će biti uručene Miroljubu Miroviću, dugogodišnjem glumcu prokupačkog Ameterskog pozorišta, Nemanji Radosavljeviću, talentovanom harmonikašu iz Kuršumlije, pijanistkinji iz Prokuplja Mariji Timotijević i Milici Andrejev, doktorantu Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i direktorki škole u Žitorađi.

Na konkursu koji je ranije raspisao Toplički okrug stiglo je 13 prijava za najuspešnije u prethodnih godinu dana, a komisija je izabrala najbolje među njima. zlatan miljković Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković obrazložio dobitnike priznanja; Foto: Lj. M.

Što se tiče biografije dobitnika ovogodišnjeg laureata, radi se o velikom stručnjaku, svetski priznatom naučnom radniku koji je uveo inovacije u hirurškim intervenvijama u otorinolaringologiji. Profesor Arsović je član SANU i borda Evropske Akademije za otorinolaringologiju, Borda Evropske federacije tih nauka kao i priznati član Srpskog lekarskog društva. Objavio je više od 60 naučnih radova kod nas i širom sveta, a ujedno je i jedini hirurg u Srbiji koji koristi retku operativnu metodu pri lečenju tumora iz srednje lobanjske jame - obrazlaže nagradu Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga.

Dodaje da se zahvaljujući doktoru Arsoviću i njegovim uspesima, činjenicom da je uvek sa ponosom isticao da je po ocu poreklom iz Male Plane kod Prokuplja, za Toplički okrug čulo širom sveta, te da se na svom radnom mestu i van njega svojim ličnim primerom i zalaganjem isticao nesebičnim delovanjem i zaslužio priznanje koje nosi ime najvećeg srpskog prosvetitelja, a predložen je od strane podružnice Srpskog lekarskog društva u Prokuplju. Facir sa knjigom o sebi foto lj.m. Prokupački glumac nagrađen Svetosavskom zahvalnicom; foto: Lj.M.

Za svoj rad i doprinos kulturi Prokuplja žiri je odlučio da nagradi Svetosavskom zahvalnicom glumca prokupačkog pozorišta Miroljuba Mirovića -Facira koji se 50 godina uspešno bavi glumom i kulturom i jedan je od osnivača prokupačkog amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ u kome je više decenija igrao brojne najznačajnije uloge i stekao veliki ugled ne samo u Prokuplju, već i među glumcima amaterima širom zemlje - kaže Miljković.

Osim glumca, značajno priznanje dobiće i Nemanja Radosavljević, dvadesetogodišnji mladić iz Kuršumlije koji je jako talentovan hamonikaš i do sada je pobeđivao na više od 20 muzičkih takmičenjameđu kojima su najznačajnija prvo mesto u seniorskoj konkurenciji na festivalu Prva harmonika Srbije u Jagodini i priznanje na festivalu harmonike u Soko Banji što prestavlja krunu muzičke karijere svih koji se bave sviranjem harmonike. marija timotijević Marija Timotijević nikada nije zaboravila Prokuplje i često drži besplatne koncerte za svoje sugrađane; Foto: M. T.

Svetosavsku zahvalnicu dobila je i pijanistkinja iz Prokuplja Marija Timotijević koja je dobro poznata prokupačkoj publici, ali i širom zemlje po uspešnim i posećenim koncertima izvodeći značajna dela klavirske literature različitih autora kao što su Bah, Šubert, Šopen, List, Rahmanjinov, Metner. Tokom bogate karijere osvojila je više od dvadeset prvih nagrada na republičkom i međunarodnom nivou, među kojima su nagrade sa međunarodnih takmičenja kao što su Davorin Jenko i Slobomir. Osim toga, bila je aktivno uključena u humanitarne koncerte i kamernu muziku - naglašava Miljković.

Prokupčanka Marija Timotijević je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za klavir u klasi profesora Jokut Mihailovića.

Specijalističke studije klavira završila je 2013. sa najvišom ocenom, a u klasi profesora Dejana Sinadinovića doktorirala je 2019. godine. Na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu trenutno je angažovana u zvanju asistenta na odseku za klavir.

Njen obrazovni put je oslonjen na tradiciju renomirane ruske pijanističke škole kroz saradnju sa značajnim pedagozima kao što su Olga Ljahova Petrović, Arbo Valdma, Vladimir Viardo i Vladimir Ovchinniko, a takođe se usavršavala na pijanističkim kursevima poznatih profesora kao što su Kemal Gekić, Nataša Veljković, Jurij Kot, Dang Thai Son.

Marijina ljubav prema toj vrsti muzike potiče iz prokupačke Muzičke škole "Kornelije Stanković", koja važi za jednu od najboljih u Toplici po broju osvojenih nagrada svojih učenika na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Na predlog Opštinske uprave u Žitorađi, ove godine Svetosavska zahvalnica biće dodeljena i Milici Andrejev, doktorantu Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i direktora škole u Žitorađi, koja se izdvaja po tome što veoma ambiciozno naučni rad primenjuje u radu sa decom čime osavremenjuje svoj pedagoški pristup kako nauci tako i đacima kojima omogućava savremeno učenje.

Njena najveća zasluga je osnivanje i održavanje Festivala "Bez muke do nauke" koji je prepoznatljiv u Topličkom okrugu i šire i na kome učestvuje preko 200 predavača i više od 2.000 slušalaca. Objavila je više naučnih radova u svetski časopisima.

Svetosavska priznanja biće uručena dobitnicima u petak, 26. januara na Svetosavskoj akademiji koju u Domu kulture od 18 sati organizuje Toplički upravni okrug.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: