Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 4. 8. 2016.

| Kultura

Poznati niški bendovi podrška "Nišvilu"

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Marko-Marković.jpg
Sinu čuvenog trubača Niš rezidencija Foto: promo

Glavni program "Nišvilla" po tradiciji otvaraju i zatvaraju niški sastavi. Ove godine su to kvartet Naissblue koji nastupa u četvrtak 11. avgusta i Marko Marković Rubikons bend u nedelju 14. avgusta. U glavnom programu u subotu 13. avgusta nastupaju i niški sastavi Eyot  i El Jazzyra.

Kvartet Naissblue radi od 2012. godine i do sada je objavio dva albuma: “Radio sessions” – snimljen u studiju nekadašnjeg Radio Niša i “Second cut” objavljen 2015. godine.

Osnivači sastava i glavni autori kompozicija i aranžmana su trubač Marijan Cvetanović i klavirista Bojan Bojković. Sadašnju postavu čine i basista Luan Osmani i bubnjar Ivan Cvetanović, a specijalni gost je Željko Ljibić Piti, gitarista sastava Goribor. Grupa trenutno priprema album na kome će se naći obrade tema čuvenog kompozitora filmske muzike Zorana Simjanovića.

Nastup Naissblue na Nišvilu

Eyot je svirao širom zapadne i centralne Evrope, u Rusiji i na dalekom Istoku. Pobednici su takmičenja Midem off u Kanu, a njihovu muziku su emitovali BBC, Radio France, German National Radio, WNYC NewYork...

Ove jeseni Eyot u Čikagu snima četvrti album za koji već postoji interesovanje prestižnih jazz etiketa. Ovaj sastav će na Nišvillu imati i goste - Ženski hor SKC-a Univerziteta u Nišu, Gudački kvartet, nekoliko duvača iz Makedonije i Dragomira Milenkovića Jogu – gitaristu i vođu sastava Hazari koji je prvi na ovim prostorima spojio jazz sa world music elementima šireg područja Balkana.

Eyot Prvi nastup na Nišvilu 2009. bio odskočna daska; Foto: Miodrag Ignjatović

Grupa Eyot, koja kulturu džeza i roka, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, tokom poslednjih godina je verovatno najtraženiji i najupošljeniji srpski sastav kada je reč o inostranim nastupima – kažu organizatori "Nišvila".

Sastav El Jazzyra kombinuje di-džej set sa živim nastupima različitih instrumentalista. Članovi sastava su DJ Aleksandar Milojković i DJ Žarko Marković, Andreja Ćirić i Andrija Minčić – saksofoni, Bojan Petrović – truba, Vojislav Ilić – klavijature, Goran Đorđević Sole i Dragoljub Saitović – udaraljke, Vladimir Bogosavljević – gitara i Boqana Vasev – vokal. El Jazzyra Fusion sastav iz Niša

Česte improvizacije, harmonske promene i širok opseg muzičkih žanrova (jazzy, funk, nu disco, deep house) čine ovu fuziju dinamičnom i energičnom i upravo zbog toga i vrlo jedinstvenom – ocenjuju u "Nišvilu".

Marko Marković Rubikons Band predvodi čuveni trubač koji je do nedavno sa svojim ocem Bobanom Markovićem vodio jedan od svetski najpoznatijih world music brass orkestara. Marko je u Nišu okupio mlađu ekipu muzičara koja izvodi fuziju modernog džeza i tradicionalne muzike Balkana.

Ono što se jasno primećivalo i naslućivalo i u sklopu tog orkestra je da Marko prevazilazi okvire tradicionalne brass muzike sa ovih prostora i da je reč o muzičaru koji odlično poznaje i isto tako se snalazi u različitim muzičkim pravcima, a pogotovo u džezu – sada je i ostvareno – kažu u Nišvilu.

Članovi sastava su i Vladimir Jelenković - klavijature, Darko Kojić – bubnjevi, Marko Kasumović – trombon,Slobodan Stojanović – bas i Milan Mutaović – gitara.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: