Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 16. 3. 2017.

| Kultura

Poznati niški fotograf ovekovečio hiljade momenata iz poznatih pozorišnih predstava

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Većina fotografija na izložbi je crno-bela; foto: JV
Većina fotografija na izložbi je crno-bela; foto: JV

Neki od najinspirativnijih trenutaka iz poznatih predstava koje su Nišlije poslednjih godina rado gledale, uspeo je da ovekoveči poznati fotograf Dušan Mitić Car, a najveći broj fotografija su crno-bele. Predstave kao što su “Ukroćena goropad”, “Hamlet rimejk” i “Koštana” su autoru bile najfotogeničnije. Neke od tih fotografija nalaze se na izložbi u “Sinagogi”, koja je otvorena povodom 130 godina Narodnog pozorišta.

Dominacija crno-belih fotografija, objašnjava autor, nije slučajna, jer kako sam kaže on “fotografiše crno-belo, jedva podnosi kolor”. Kaže da su fotografije bez boje mnogo izražajnije, pa je zbog toga čak neke koje su bile u boji "pretvorio" u crno-bele.

Kolor je jedino dobar ako je predstava šarena, a ima i takvih, kada je potrebno prikazati na primer raskoš kostima. Te kostimirane fotografije su fotogeničnije - kaže Car.  Izložba-Dušan-Mitić-Car-3

Najinspirativnije predstave su, dodaje, one koje imaju dobru scenografiju, kostime, a posebno mu je važan štimung, odnosno osvetljenje. Zanimljivije su mu uloge, a ne glumci, jer su oni vrlo često maskirani. 

Najteže mu je bilo da od hiljada fotografija, koje je zabeležio gledajući poznate predstave niškog teatra, izdvoji samo 75 koje su i izložene u Galeriji “Sinagoga”.

Pozorišne fotografije su, ističe Car, oduvek bila jedna posebna grana, a nekada su služile za reklamiranje pozorišnih predstava i postavljale su se u izlozima, ali kaže da je primetio da toga više nema.

Deo fotografija koje i Nišlije mogu da vide na izložbi nastale su u skoro 20 godina njegovog druženja sa pozorištem, u periodu od 1989. do 2008. godine.  Izložba-Dušan-Mitić-Car-11

Bilo je vrlo kreativno i lepo druženje sa divnim ljudima. Kada sam gledao snimke, video sam da mnogo njih nije više sa nama. Njima i posvećujem ovu izložbu - objašnjava Car.

Danijela Ivanović iz Narodnog pozorišta kaže da je u ovom periodu odigrana 61 premijera, a niško Pozorište osvojilo je neke od najznačajnijih nagrada.

Predstave koje je Car ovekovečio i koje su se našle na izložbi - “Je li bilo Kneževe večere?”, “Okovani prometej”, “Ja Klaudije”, “Edmund Kin” koji je i danas na repertoaru, dakle 12 godina, “Dečija bolest: Moj otac na službenom putu”, “Ukroćena goropad” sa kojom smo imali velike uspehe - pojašnjava Ivanović.

Izložba je otvorena za posetioce do 25. marta, a pored fotografija, Nišlije će moći da vide i neke od kostima koji su obeležili poznate predstave.

Galerija “Sinagoga” radi svakog radnog dana, osim ponedeljkom, od 12 do 18 sati, a vikendom od 10 do 15 sati.

Organizator izložbe je niško Narodno pozorište i Narodni muzej.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    20:12 // 16. 3. 2017.

    E, pa ... što je snimio do pre 4-5 godine , to nam je !
    Ajd' neka organizuje izložbu slika , što je slikao od 2012.god. pa naovam' !!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: