Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 12. 10. 2017.

| Kultura

Pozorište bez konkursa za upravnika, jer nisu opredelili pare za oglas?

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Falilo im 50.000 dinara za oglas; foto: JV/J. A.

Zbog toga što, kako kaže predsednik Upravnog odbora niškog Narodnog pozorišta Nebojša Ozimić, bivši upravnik Ivan Vuković "nije ostavio ni dinar za oglašavanje", pa nisu imali para da objave oglas, konkurs za izbor novog direktora niškog teatra još nije raspisan. Međutim, v. d. upravnica Dragana Petrović tvrdi da to "nije baš tako".

Da bi Konkurs za izbor novog upravnika bio raspisan, pojašnjava Ozimić, Narodno pozorište mora da plati oglas u dnevnom listu Politika, koji košta oko 50.000 dinara. Međutim, on kaže da prethodni direktor za tu namenu "nije ostavio ništa”.

To što Pozorište do sada nije imalo para da objavi oglas, što je preduslov da se izabere novi upravnik, Ozimić smatra “banalnim razlogom” da bi se o tome pisalo i kaže da to nije jedini razlog što Konkurs još nije raspisan.

Isuviše je banalno da se ne raspiše konkurs za upravnika Narodnog pozorišta zbog 50.000 dinara. Poenta je u tome da smo mi imali razgovore za 3 predstave, sada su u toku pripreme, bili su i radovi na zgradi i tako dalje i upravo zbog toga se nismo dugo sastajali - pojašnjava Ozimić.

Očekuje da će sednica Upravnog odbora uskoro biti zakazana i da bi do novembra trebalo da bude raspisan konkurs za novog direktora.


V. d. upravnica: Ima novca, platićemo taj oglas

Iako je kao prvi razlog što još nije raspisan konkurs Ozimić naveo manjak para za oglašavanje, v. d. upravnica Pozorišta Dragana Petrović kaže da to "nije baš tako" i da ima para za oglas, koji bi uskoro trebalo da bude objavljen.

Prethodni direktor da nije ostavio pare za oglašavanje? Ma ne to je neki nesporazum, ali ne bih ulazila u neke priče rekla-kazala, stvarno imamo mnogo posla i mnogo problema. Nama u radu manjka novac za neke naše planove, ali u te planove sada ulazi i trošak za konkurs, to uopšte nije problem - tvrdi Petrovićeva.

Ona kaže i da će troškovi konkursa biti plaćeni "iz budžetske pozicije koja je predviđena za to" i da oko 50.000 koliko oglas košta nikako ne može da bude problem za Pozorište. Kaže i da će konkurs za izbor novog upravnika vrlo brzo biti raspisan, ali naglašava da ne kasne, jer tek sredinom marta ističe godinu dana od kako je imenovana za v. d. direktora.

Po Statutu mandat v. d. direktora traje godinu dana, a konkurs se raspisuje 2 meseca pre isteka mandata ili kada to naš osnivač traži od nas. Mi ćemo vrlo uskoro raspisati taj konkurs. Sve do januara mi nismo u zakonskom kašnjenju - dodaje Petrovićeva.

Osim u Politici koja je medij sa nacionalnom pokrivenošću, kaže, oglas mora biti objavljen i u jednom lokalnom glasilu, kao i na portalu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Inače, krajem maja je novoizabrani predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Nebojša Ozimić tvrdio da za raspisivanje konkursa za novog direktora čeka dozvolu gradonačelnika i predsednika Skupštine Grada, ali su oni rekli da se u to ne mešaju. Opozicija je tada govorila da se odlaganjem kupuje vreme za bivšeg direktora Ivana Vukovića, ne bi li nakupio radni staž i ponovo bio kandidat.

Podsetimo, Apelacioni sud je u martu konačno potvrdio da su odbornici skupštinske većine okupljene oko SNS protivzakonito 2013. postavili Ivana Vukovića za upravnika Narodnog pozorišta, zato što nije ispunjavao uslove za tu funkciju, jer nije imao neophodnih 5 godina radnog staža, već samo 1 godinu. U toku je i sudski postupak protiv tadašnjeg predsednika Odbora za imenovanja Dejana Jovanovića zbog navodnog falsifikovanja Vukovićeve diplome.

Sredinom marta ove godine je na predlog SNS za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta postavljena Dragana Petrović, a na istoj sednici izabran je i novi Upravni odbor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • јован

    13:33 // 13. 10. 2017.

    Kako je mogué da oglas staje 50000. Gde se toi oglašava. U interesu tzv kulture u Niš, dovesti pošteme sa strane da očiste "niške ustanove kulture" ako je to moguće? Uzgred, dokle se stiež sa operom predlogom večitog političara M. Ilića.

  • Aleksandra

    23:54 // 12. 10. 2017.

    Njuznet nisu vesti u ogledalu...

  • Posmatrac

    19:27 // 12. 10. 2017.

    Nusicevska tragi-komedija u ovoj umetnicki propaloj i moralno posrnuloj kuci se nastavlja.......

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: