Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 7. 8. 2018.

| Kultura

Pozorište iz Marseja, u Nišu nagrađeno za najbolju muziku u predstavi

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
predstava
Nagrađena predstava vešto uklopila muziku i dramu; foto: Nišvil

Vešto preplitanje muzike i drame u predstavi Sve o Moro muzičkog pozorišta "Voix polyphoniques“ iz Marseja, prema oceni žirija teatarskog programa Nišvil festivala, izazvalo je poetska osećanja i suptilna uverenja da umetnost može da pobedi smrt, te su odlučili da im dodele nagradu za najbolje korišćenu muziku.

Žiri u kome su bili Linas Zaikauskas, Nataša Poplavska i Ana Tasić, kako kažu organizatori festivala, jednoglasno su odlučili da delo koje su odigrali umetnici iz Marseja dobije nagradu za najbolje uklopljenu muziku u drami.

U predstavi su tri šarmantne žene, izuzetne pevačice i suptilne glumice, Brižit Sirla, Eleonor Bovan i Mari Turnemuli, kako kažu, izvele ovo scensko-muzičko delo posvećeno pevačici i glumici Žani Moro.

Gledali smo fini spoj polifonog pevanja, kratkih dramskih scena i dokumentarnih audio zapisa. Predstava se kroz delikatno osmišljenu dramaturgiju bavi temama slobode, umetnosti i ljubavi, kao stvarnom smislu boravka na ovom svetu. Razmatrajući i pitanja prolaznosti, ali i besmrtnosti koju donosi umetničko stvaranje, radnja refererira na filmove Trifoa i Godara, i Žanine uloge u njima - piše u obrazloženju žirija.

Nakon takmičarskog programa žiri je istakao i da predstave žive sa gradom, gledaoci se okupljaju pre i posle izvođenja na ulicama i prate umetnike, a glavni utisak im je to što festival izvanredno komunicira sa publikom i gradi kolektivni scenski prostor. Istakli su i da je dobro da je većina festivalskih programa na teatarskom festivalu besplatna, što je važno za animiranje publike.

U tom smislu je reprezentativna predstava koja je otvorila festival, Orfej i Euridika pozorišne grupe „Oma“ sa Krita. Predstava je okupila brojne Nišlije koji su na početku pratili izvođače kroz grad, a kasnije su i posmatrali centralnu igru sa svih strana i visina. Igra je u punom smislu postala zajednička fešta, kolektivan čin, naročito na kraju, kada su glumci izvodili gledaoce na scenu, stvarajući zajednički plesni prostor, kolektivnu ekstazu. Ova vrsta teatra animacije je naročito važna zbog razvoja publike, odnosno vraćanja teatra društvenoj zajednici, gde se ono rodilo - ističe žiri.

Naveli su i da je važno što je program festivala internacionalan, pa je publika imala prilike da vidi predstave iz Kine, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da je u Srbiji danas sve manje pozorišnih festivala koji su zaista zadržali međunarodni karakter, što je veoma važno zbog očuvanja svesti o različitosti kultura i umetnosti u svetu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: