Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 29. 1. 2024.

| Kultura

Pre 90 godina rođen Branko Miljković, "genije pun života, svetla i poezije"

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti

"Mi još u javnosti, a naročito akademskim krugovima, imamo tu pogrešnu predstavu da je Branko Miljković turobni pesnik mraka i smrti, depresivni samoubica koji je sithovima predvideo svoju sudbinu. To, naravno, nije tačno", kaže Dejan Stojiljković, nagrađivani pisac, filmski i strip-scenarista, autor romana Zvezda nad prazninom koja govori o Branku Miljkoviću koji je rođen na današnji dan, 29. januara 1934. godine u Nišu. Stojiljković dodaje da je jedan od njegovih ciljeva da Branka opiše kao genija punog života, svetla i poezije.

branko miljkovic, zid, foto jelena misic
"Pohvala svetu"; foto: Jelena Mišić

"Mi još u javnosti, a naročito akademskim krugovima, imamo tu pogrešnu predstavu da je Branko Miljković turobni pesnik mraka i smrti, depresivni samoubica koji je sithovima predvideo svoju sudbinu. To, naravno, nije tačno", kaže Dejan Stojiljković, nagrađivani pisac, filmski i strip-scenarista, autor romana Zvezda nad prazninom koja govori o Branku Miljkoviću koji je rođen na današnji dan, 29. januara 1934. godine u Nišu. Stojiljković dodaje da je jedan od njegovih ciljeva da Branka opiše kao genija punog života, svetla i poezije.

spomenik branko miljkovic, foto jelena misic foto: Jelena Mišić Jedan od najistaknutijih srpskih pesnika druge polovine 20. veka, Princ poezije, rođen je pre 90 godina u Nišu gde je živeo do 1953. godine. Napisao je 5 knjiga pesama, a prva je bila 1956. godine Uzalud je budim. Usledila je 1959. godine zbirka sa Blažom Šćepanovićem Smrću protiv smrti, potom Poreklo nade (1960), Vatra i ništa (1960) i Krv koja svetli (1961).

Pored poezije, pisao je eseje i kritike i bavio se prevođenjem ruskih i francuskih pesnika. U jesen 1960. godine, zbog nesporazuma sa pojedinim pesnicima i prijateljima, otišao je u Zagreb da radi kao urednik kulture u Radio Zagrebu. Nedugo zatim, 12. februara 1961. godine, njegovo telo je pronađeno kako kleči obešeno o drvo na periferiji Zagreba.

Zvezda nad prazninom "Zvezda nad prazninom" nije samo roman o Branku Miljkoviću; foto: Laguna Poslednje tri godine Brankovog života, uz povratke na detinjstvo, prikazane su u romanu Zvezda nad prazninom Dejana Stojiljkovića, autora bestselera Konstantinovo raskršće i Kainov ožiljak i scenariste kultne serije Senke nad Balkanom. O značaju velikog pesnika Stojiljković kaže:

Značaj i status pisca direktno zavise od njegovog dela, naročito ako pisac nije među živima duže od pola veka. U tom smislu, Branko Miljković jeste klasik srpske i jugoslovenske književnosti. Njegove pesme se i danas rado čitaju i proučavaju, svaka generacija ih doživljava drugačije a uticaj Miljkovića je evidentan i danas na srpske i regionalne pesnike, mnogi pokušavaju da ga oponašaju, neko sa više, neko sa manje uspeha. Sa njim je takođe specifičan slučaj da je izašao iz okvira književnosti i postao neka vrsta pop-kulturne ikone, skoro pa mitske ličnosti - poput Milana Mladenovića ili Džonija Štulića na čije stvaralaštvo je, treba i to reći, dosta uticao.

Dejan Stojiljković Dejan Stojiljković: "Imamo pogrešnu predstavu da je Branko Miljković turobni pesnik mraka i smrti, depresivni samoubica koji je sithovima predvideo svoju sudbinu"; foto: dejanstojiljkovic.rs Dugo i temeljno je Stojiljković istraživao život Branka Miljkovića. Koliko zaista znamo o Princu poezije, niški pisac odgovara:

Mi još u javnosti, a naročito akademskim krugovima, imamo tu pogrešnu predstavu da je Branko Miljković turobni pesnik mraka i smrti, depresivni samoubica koji je sithovima predvideo svoju sudbinu. To, naravno, nije tačno, ali pogoduje mnogim kritičarima i književnim teoretičarima koji parazitiraju nakaradno i pogrešno tumačeći njega kao pesnika i njegov pesnički opus. Jedan od mojih ciljeva je bio da u romanu ne opišem tog i takvog Branka već genija punog života, svetla i poezije.

Branko Miljković Princ poezije; arhivska fotografija, legat Petra Pajića U romanu Zvezda nad prazninom Dejan Stojiljković piše da je Branko Miljković ubijen. Ovaj roman, kaže, nije samo o Miljkoviću.

To je i priča o jednoj zemlji i njenoj službi bezbednosti, takođe, i o odnosu totalitarnog sistema prema neprilagodljivom pojedincu. Jugoslavija u kojoj sam ja rođen i odrastao nije ona Jugoslavija u kojoj je Branko rođen i odrastao. Zato je u to vreme bilo opasno biti pesnik, paradoksalno - opasno je bilo i ubijati pesnike. Što je moto knjige koji je proizišao iz zaključka jednog pripadnika DB koji to izgovara na kraju romana. U romanu se pojavljuju i mnoge istorijske ličnosti, od Oskara Daviča, Tita i Dobrice Ćosića do britanske glumice Džudi Denč. Književni kritičar Igor Perišić je roman žanrovski odredio kao "socijalistički noar" i ja misim da je to vrlo precizna definicija pošto ga jesam pisao kao triler.

Priča o Branku Miljkoviću neće ostati, prema planovima, samo između korica.

Za početak ćemo imati pozorišnu predstavu, koja je načelno dogovorena, samo ne u niškom pozorištu već u jednom beogradskom. Takođe, dobio sam ponudu za seriju od jednog ozbiljnog producenta, tako da očekujem da i to krene u pretprodukciju uskoro - kaže Stojiljković.

Odlomak iz romana možete pročitati i ovde.

Povodom desetogodišnjice smrti, 1971. godine Brankovi roditelji Marija i Gligorije i brat Dragiša poklonili su Narodnom muzeju Niš sačuvanu zaostavštinu: lične predmete, odeću, dokumenta, fotografije, rukopise, nameštaj iz roditeljske kuće u Nišu i Beogradu, prepisku, ličnu biblioteku sa oko 400 knjiga i časopisa i bogatu hemeroteku sa isečcima pesnikovih objavljenih radova i drugih tekstova iz novina i časopisa. Od 2018. godine književno-memorijalna postavka ponovo je dostupna Nišlijama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    17:12 // 30. 1. 2024.

    90 godina kasnije, ulica mu puna rupa i svratište za 4 migavca

  • Dejan Milosevic

    07:50 // 30. 1. 2024.

    Dosta davno, slušao sam dokumentarnu emisiju Radio Beograda 2 na tu temu. Emisiju je možda moguće naći u fonoteci Radio Beograda. U njoj Miljkovićevi poznanici govore da je on, po dolasku u Radio Zagreb, preslušao sve trake sa Titovim govorima, i da je napisao analizu gde dokazuje da Tito govori kao stranac neslovenskog porekla. Posle toga je Miljković nađen mrtav, a papir sa analizom je nestao.

  • Komsija

    13:08 // 29. 1. 2024.

    E moj Branko, Nis a ni Srbija te nisu dostojni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.