Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:19, 18. 1. 2017.

| Kultura

Pred Nišlijama koncert američkog violiniste i pijanistkinje iz Beograda

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Na koncertu u Nišu violinista iz Amerike; foto: Fakultet umetnosti
Na koncertu u Nišu violinista iz Amerike; foto: Fakultet umetnosti

Američki violinista Denis Krasnokutski, čije rad je Njujork tajms ocenio kao “sviranje sa pasioniranošću i intenzitetom”, izvešće za Nišlije najpoznatija dela Baha i Rahmanjinova u duetu sa pijanistkinjom i profesorkom klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Majom Rajković.

Koncert će biti održan 18. januara od 20 sati u sali niškog Fakulteta umetnosti u Knjaževačkoj.

Eminentni violista Denis Krasnokutski svoje muzičko školovanje započeo je u Rusiji, a zatim nastavio u SAD, gde je diplomirao na renomiranom Rutgers University, Mason Gross School of the Arts i stekao diplomu Doktora muzičkih umetnosti. Usavršavao se i na majstorskim kursevima, a dugogodišnji je vođa viola u međunorodno priznatom kamernom orkestru Philadelphia Virtuosi, ali je i osnivač i član Samuel Barber String Quartet-a.

Nastupao je sa orkestrima Philadelphia Virtuosi Chamber Orchestra, Reno Philharmonic, Baton Rouge Symphony, New Jersey Capital Philharmonic, Bay-Atlantic Symphony, Harrisburg Symphony širom severne i južne Amerike, kao i u internacionalnim okvirima.

Sezona 2015/2016 je jedna od najispunjenijih u njegovoj karijeri sa serijom kamernih i solističkih koncertnih nastupa u Americi i Evropi.

Na ovim koncertnim nastupima Krasnokutski premijerno izvodi niz kompozicija za violu, od kojih su neke njemu posvećene - kažu organizatori.

Pored viole, Krasnokutski svira i violinu i bavi se dirigovanjem, kao i istraživanjima i predavanjima iz oblasti teorije i istorije muzike. Radi na Elizabeth City State University (Severna Karolina) kao profesor viole, šef gudačke katedre i dirigent Simfonijskog orkestra fakulteta.


Pijanistkinja iz Beograda dobitnica mnogih nagrada

Maja Rajković je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Konstantina Boginoa. ZavršiIa je “Školu za visoko muzičko usavršavnje“ u Portogruaru (Italija) kod istog profesora, gde se usavršvavla u oblasti klavira i kamerne muzike. Magistrirala je u klasi Dušana Trbojevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i zaposlena kao redovni profesor na katedri za klavir.

Prvi klavirski resital održala je u svojoj četrnaestoj godini, a tokom školovanja osvojila je niz značajnih nagrada za klavir i kamernu muziku. Dobitink je Treće nagrade na Internacionalnom pijanističkom konkursu “Carlo Soliva” u Italiji 1984. godine. Finalista je konkursa “Rahmanjinov '93”. Na 24. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine osvojila je treću nagradu žirija i specijalnu nagradu publike.

Dobitnik je Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za izuzetno umetničko dostignuće na koncertnom podijumu i nagrade Izvođač godine za 2013. godinu koju dodeljuje revija Muzika Klasika. Nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Gudačima Svetog Đorđa, gudačkim orkestrom “Dušan Skovran” i drugima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: