Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 10. 1. 2023.

| Kultura

Leskovčanin dobitnik NIN-ove nagrade za strip

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
321155374_912350333261976_7291757915642395480_n
Posle mnogobrojnih priznanja iz inostranstva, Stojanoviću pripala i najznačajnija strip nagrada u Srbiji; foto: Privatna arhiva;

Osim NIN-ove nagrade za roman, taj nedeljnik već više od 30 godina dodeljuje i nagradu za najboljeg strip autora, a to priznanje u 2022. godini pripalo je predavaču u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mitrović Kokan” Marku Stojanoviću. Kako se navodi u obrazloženju, Stojanović je proglašen za ličnost godine u srpskom stripu jer su njegovi stripovi tokom prošle godine počeli da se štampaju širom sveta.

Nakon brojnih nagrada u zemljama okruženja, za Marka Stojanovića stiglo je i najznačajnije srpsko priznanje, pošto je tokom prošle godine upravo on bio najzaslužniji što su srpski stripovi počeli da izlaze u Francuskoj, Belgiji, SAD-u, Kini, Japanu, ali i u mnogim drugim zemljama. 321906541_525408999348008_5554154566312765924_n Stojanovićevi stripovi u 2022. godini počeli da se štampaju širom sveta; foto: Privatna arhiva

Opasali smo planetu, Srbija do Tokija, pa preko Pacifika i do Los Anđelesa! Od ove godine više ne postoji deo sveta u kojem nisu prisutni radovi sprskih stripara. To je isposlovala prvenstveno jedna osoba, i to ne iz dosadašnjih stripskih centara – Beograda ili Novog Sada, već iz Leskovca. Marko Stojanoviić pozvan je da kao scenarista adaptira SF- priču najpoznatijeg kineskog pisca ovog žanra Liu Cisina, koja je objavljena prvo u Kini, a zatim i na francuskom, te kao knjiga distribuisana gde god dopire frankofonija. Gotovo istovremeno sa Sinišom Banovićem, Aljošom Tomićem i Đorđem Krajinovićem objavio u SAD naš prvi vestern u istoriji srpskog i ex-Yu stripa, organizovao 24. Balkansku smotru stripa, pa 22. decembra u najvećem evropskom muzeju stripa u Briselu prvi put otvorio postavku istorije ovdašnjeg stripa - stoji u obrazloženju NIN-a.

Iz leskovačke Škole stripa podsećaju i da ovo nije prvi put da su aktivnosti te škole zastupljene na NIN-ovoj godišnjoj listi, te da se se serijal “Vekovnici”, koji Stojanović piše i uređuje, 2012. godine našao na 1. mestu ove liste, dok se izdanje “Do pakla i nazad” čiji je Leskovačka škola stripa suizdavač našlo na 1. mestu top liste za 2018. godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ortak Velja

    15:42 // 10. 1. 2023.

    Veliki pozdrav za Marka Vucka Melouna i OS Josif Kostic Leskovac. Najbolji nastavik ikad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: