Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 16. 12. 2023.

| Kultura

Predmeti kulturnog nasleđa jugoistične Srbije izloženi u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Sinagoga izložba (7)
Izložen je samo deo od 5.000 predmeta koji se čuvaju u depou niškog Muzeja; foto: N. Đ.

Nakit i odeću iz 19. i 20. veka, proizvode narodne grnčarije, muzičke instrumente, oruđa, kao i makete stariih kuža zainteresovane Nišlije mogu da vide od petka, 15. decembra na izložbi Etnologija u muzeju i štaoni tamo rade? Narodnog muzeja u Sinagogi. Autori izložbe su Milica Karapandži i Vladan Radisavljević.

Sinagoga izložba (6) foto: N. Đ. Izložba postavljena iz ugla dva kustosa koji vode Odeljenje etnologije koncipirana je tako da uvede posetioce u muzejski depo, kažu organizatori i navode da su izloženi predmeti predstavljaju samo mali deo muzejskog depoa, koji broji više od 5.000 predmeta koji svedoče o svakodnevnom, tradicionalnom životu, običajima i identitetu naroda koji je živeo u ovom delu Srbije.

Izbor predmeta iz muzejskih zbirki vrši se na više nivoa razmatrajući njihov istorijski, kulturološki, estetski i edukativni značaja. Preduslov za izlaganje predmeta je njegovo stanje, budući da svako pomeranje predmeta znači promenu uslova koji mogu negativno da utiču na eksponat - kažu iz Muzeja.

Sinagoga izložba (4) foto: N. Đ. Kada govore o uslovima, napominju da temperatura u depoima se održava od 18 do 22 stepena bez obzira na godišnja doba, dok kada govore o organizaciji depoa ističu da su najvažnija bezbednost, kontrola i preglodnost predmeta.

Sinagoga izložba (2) foto: N. Đ. Bitan faktor u depoima je i svetlost, kažu iz Muzeja i navode da neadekvatna izloženost svetlu more uzrokovati delimični ili potpuni gubitak boje, kao i slabljenje predmeta i njegove strukture.

Kako Odeljenje etnologije našeg Muzeja nema stalnu postavku, te se svakodnevni rad sa predmetima odvija u depoima, spontano se javila ideja da javnosti pripremimo jedan doživljaj muzejskog depoa “iza kulisa” - kažu organizatori.

Sinagoga izložba (5) foto: N. Đ. Da će kroz ovu izložbu Nišlije moći da se upoznaju sa svim segmentima muzejske delatnosti od nabavke predmeta, dokumentacija, konzervacija, smeštaja i brige o predmetima, tvrde organizatori i dodaju da seintegracijom nematerijalnog kulturnog nasleđa u prostor muzejske etnologije zaokružuje priča o etnologiji i muzeju iznutra.

Etnografsko odeljenje postoji od osnivanja niškog Narodnog muzeja, za čiju stručnu organizaciju je, kako su rekli, Petar Ž. Petrović, jedan od prvih školovanih srpskih etnologa.

Fond koji se danas čuva u depou niškog Muzeja predstavlja izvor znanja o društvenim prilika i kulturnom identitetu jugoistočne Srbije u periodu od 18. do 20. veka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Љ. Митић дипл.грађ.инж.

    08:55 // 17. 12. 2023.

    Много је добрих прилика пропуштено за квалитетно решење музејске зграде у Нишу. Ту би се формирале сталне поставке свих збирки, а још битније депои би функционисали по свим стандардима - нажалост још се маше лошим идејама.

  • Гагс

    15:42 // 16. 12. 2023.

    ...а,за такву,сталну,музејску поставку је Богом дан простор некадашње кафане"Стара Србија"!!!"Макси дисконт у",онде,никако,није место!!!

  • Гага

    15:39 // 16. 12. 2023.

    Изложба која се,одлично,уклапа у програм прославе Божића и Нове године...занимљива и за туристе,..зато треба,посебан,Етнографски музеј.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: