Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 13. 10. 2020.

| Kultura

Predstava "1789" ove nedelje u niškom Narodnom pozorištu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Predstava
Ulogu kralja igra Aleksandar Mihailović; foto: Narodno pozorište

Predstava "1789“, koja je premijerno izvedena 11. marta na 133. rođendan Narodnog pozorišta u Nišu, biće igrana na njegovoj sceni u utorak 13. oktobra i u četvrtak 15. oktobra, obe večeri od 20 sati.

Kako piše u njenom opisu, događaji su izmišljeni, a stvarnim istorijskim likovima sudbine i odnosi su promenjeni.

Francuska revolucija upotrebljena je kao paradigma svakog prevrata. Naša predstava govori o moćnicima koji, slepi pred evidentnim dokazima da će celo društvo postradati u krvavom haosu, nisu u stanju da preduprede tragediju. Zaslepljeni sopstvenim ambicijama, snovima i željama survaju celokupnu zajednicu, i sebe same, u ponor - piše autor i reditelj predstave Hadi Kurić.

Predstava "1789" ove nedelje u niškom Narodnom pozorištu "Ovaj komad nema nameru da piše novu istoriju", foto: Narodno pozorišteU opisu dodaje da su neki od tih moćnika vođeni ideologijom, drugi patriotizmom, treći osvetom ili čak opsesivnom ljubavlju, ali da svi zajedno dele istu sudbinu, a to je nasilna smrt koju nisu bili u stanju da predvide.

Ulaznice, koje se na blagajni Pozorišta prodaju svakog dana od 10 do 20 sati, koštaju 500 dinara, dok ih đaci, studenti i penzioneri, za koje važi popust, mogu kupiti za 300 dinara.

Iz Narodnog pozorišta podsećaju publiku da je ulaz na predstavu moguć samo uz korišćenje zaštitnih maski.

Reditelj sa bogatim iskustvom

U biografiji objavljenoj na sajtu Narodnog pozorišta piše da je Hari Kurić brat Irfana Mensura. Režiju je diplomirao u Beogradu, posle čega je radio u Narodnom pozorištu u Sarajevu i zatim se preselio u Španiju. Tamo je sa suprugom i majkom osnovao pozorišnu kompaniju „Teatro de la Resistencia”.

Iza njega je na desetine uloga i pedesetak režiranih predstava u Jugoslaviji, Španiji, Meksiku i Kolumbiji, autor je trinaest originalnih drama i desetina adaptacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: