Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 8. 9. 2021.

| Kultura

Predstava “Čudo svetog Georgija” otvorila “Teatar na raskršću”, večeras komad Kruševačkog pozorišta

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
teatar na raskršću
Komad rađen u koprodukciji tri različita pozorišta; foto: Vanja Keser

Nakon tri odlaganja, fantastičnom tragikomedijom Čudo svetog Georgija otvoren je drugi “Teatar na raskršću” u niškom Narodnom pozorištu. Do 14. septembra publika će imati priliku da pogleda šest takmičarskih predstava iz regiona, a organizatori najavljuju i prateći program.

Predstava Čudo svetog Georgija reditelja Nikole Zavišića rađena je po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog, u koprodukciji bugarskog Dramsko-lutkarskog teatra “Ivan Radoev”, rumunskog Teatra “Joan Slaviči” i Narodnog pozorišta u Nišu.

teatar na raskršću Do kraja festivala šest takmičarskih predstava; foto: Vanja KeserRadnja se odvija u izmišljenom, bezimenom carstvu, gde se vodi večita borba za vlast, dok se narod drži u pokornosti.

Predstava se na duhovit, apsurdan i zabavan način bavi zajedničkim temama za sve narode Balkana: stalnim ratovima, surovim ubistvima vladara, zloupotrebom religije i promenom vere - kaže o komadu reditelj Zavišić.

Uloge tumače Asen Dankov, Antoni Penev, Borisa Sarafova, Nadja Keranova, Dragiša Veljković, Dragana Jovanović, Marko Pavlovski, Marina Pali, Stefan Dogaru i Dejan Lilić, kao specijalni gost iz Dramskog teatra u Skoplju.

Direktor niškog Narodnog pozorišta i koselektor Festivala Spasoje Ž. Milovanović kazao je da veruje da će Festival konačno pronaći svoj termin i nastaviti da živi.

Posle tri odlaganja, konačno smo večeras ovde da uživamo u predstavama, da razmišljamo o onome o čemu govore, a govore upravo o situaciji koja se zove pandemija i pokušavaju da odgovore na pitanja šta ta vrsta ograničenosti povlači za sobom - rekao je Milovanović.

teatar na raskršću Glumac Aleksandar Mihailović poručio publici da je Festival dobar za mentalno zdravlje; foto: Vanja KeserPrvak drame niškog Pozorišta Aleksandar Mihailović poručuje Nišlijama da će ovih dana u gradu biti praznična i umetnička atmosfera.

Kao što neki ljudi u Kliničkom centru biju bitku za naše fizičko zdravlje, tako mislim da ne smemo da zaboravimo i na naše mentalno, kulturno zdravlje i verujem da će ovaj festival i te kako doprineti tome - istakao je Mihailović.

Gostima iz regiona zahvalila se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i poručila da će “Teatar na raskršću” predstaviti publici zajedničke vrednosti balkanskih naroda, ali i njihove različitosti.

Malo je takvih značajnih raskršća poput Niša, koji umetnošću ostavljaju dubok trag iz kojeg nastaje kulturno nasleđe za buduće generacije. Posebna zahvalnost ljudima koji dolaze iz čitavog regiona da podrže ovaj naš festival. Ovo je prava prilika da sa kolegama iz Niša razmenite iskustva, da dogovorite neke nove projekte i radujete sve Nišlije i šire, a Grad će vam u tome i te kako pomoći - navela je Sotirovski.

Večeras je na programu komad Kruševačkog pozorišta Za sada je sve ok koji je režirala Snežana Trišić, a koji je rađen na osnovu teksta Prozor Nataše Rajković.

Podsetimo, kao deo takmičarskog programa publika će do kraja Festivala moći da pogleda i komade Dan kada ja više nije bilo ja, Ko je ubio Dženis Džoplin, Život je san, Kons: Novo doba i Pazi na prazninu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kulturna

    16:36 // 8. 9. 2021.

    Bravo za predstavu Čudo svetog Georgija.Mnogo rada i truda uloženo u predstavu.Vrlo neobična i savremeno izvedena predstava.Najbolji Marko Pavlovski.

    • Tajanstveni Alan

      19:58 // 8. 9. 2021.

      "Kulturna", jesi ponela semenke u pozoriste !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: