Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 10. 5. 2024.

| Kultura

Predstava "Greta" mlade niške rediteljke premijerno u Narodnom pozorištu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Nova premijera; ilustracija; foto: Ljubica Jocić

Publika će u subotu, 11. maja, u Narodnom pozorištu u Nišu moći premijerno da pogleda predstavu Greta, koju je režirala mlada Nišlijka Nevena Dimitrijević. Reč je o njenoj diplomskoj predstavi, rađenoj po tekstu Luca Hibnera. Karte se mogu kupiti na biletarnici, a predstava će se igrati na Maloj sceni.

Komad Greta premijerno je izveden 1997. u Berlinu. Publici pruža priliku da zaviri iza kulisa i vidi šta se tamo tačno dešava.

Predstava, kako navodi rediteljka, pokušava da odgovori na pitanja o pozorištu, poput onih - da li se glumci zaista poljube i kako se sav taj tekst nauči.

Dajemo publici priliku da zaviri u svet rađanja jedne predstave, ostavljajući joj prostor da sama odluči da li je fascinantniji krajnji produkt ili sam proces nastajanja istog. Da li je fascinantniji proces nastajanja ili sama predstava, pitanje je za čijim odgovorom smo tragali radeći ovaj komad. Da li ćemo ikada uspeti da budemo sigurni šta je od ta dva? Verovatno ne - navodi rediteljka.

Ona je rođena 2001. godine u Nišu. Pohađala je skoro 10 godina glumačku školu Vesne Stanković, glumice niškog Narodnog pozorišta. Kasnije je postala član Akademskog pozorišta, a pre četiri godine je upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dušana Petrovića i docentkinje Ane Tomović.

Autor predstave je nemački dramski pisac, glumac i reditelj Lic Hibner, najizvođeniji savremeni pisac na nemačkim scenama.

Njegove najpoznatije drame su Srce boksera, Bankarska predstava, Gospođa Miler mora da ide, Kompanija se zahvaljuje, Veče nad Potsdamom i druge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    21:24 // 10. 5. 2024.

    Podrška mladoj rediteljki a valjda, je red da se napise, ko su protagonisti???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Njima ne treba sreća, treba im pobeda.

Nišlija čitalac

Tekst: Ni treća nije bila sreća - niški Radnički u Novom Pazaru odlučuje o baražu

Pronađite nas na: