Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 9. 9. 2023.

| Kultura

Predstava "Lepa Vida" večeras u Narodonom pozorištu u Nišu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
narodno pozoriste nis
Večeras Lepa Vida; foto: V. Keser

Satirična komedija Pokojnik u izvedbi crnogorskih glumaca ispunila je sinoć salu niškog Narodnog pozorišta do poslednjeg mesta, a svi posetioci Teatra na raskršću večeras će uživati u komadu Lepa Vida.

Komedija Pokojnik posljednja je satira koju je Branislav Nušić napisao u 70. godini života, a koju je kao predstavu režirao i adaptirao Egon Savin.

Da su Nišlije ljubitelji Nušićevih dela pokazuje i to što je sala Narodong pozorišta sinoć bila puna do poslednjeg mesta, a ova predstava koja predstavlja kritiku tadašnjeg sistema i društva, može se po mnogo čemu usporediti sa današnjicom.

U ovoj komediji Nušić je direktno naslikao spregu vlasti sa kriminalom, kao što je otvoreno prikazao policijsko nasilje nad građanskim pravima i slobodom sličnosti. Slika društva u kojem je zakon - bezakonje i pljačka, u “Pokojniku” je lišena one nušićevske veselosti i razigranosti. U satiričnom tonu, prepunom gorčine, komična slika mentaliteta zamijenjena je ovdje sumornom slikom i oporim razriješenjem bez perspektive. Zato je satiričko značenje “Pokojnika” potpuno i veoma efektno – rekao je o delu reditelj Savein.

Večeras je na repertoaru od 20 sati drama Lepa Vida Staše Prah, u režiji Marjana Nećaka, koprodukcija Gledališča Koper - Teatra Kapodistrija i Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.

Na zatvaranju Festivala 10. septembra, publika će imati priliku da premijerno u Nišu pogleda predstavu Đovani Bokača, Dekameron, u režiji Dejana Projkovsogi, koja je koprodukcija JU Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora, Kulturni centar Bar - Festival Barski ljetopis, Crna Gora i Narodno pozorište Niš, Srbija, a koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: