Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 28. 10. 2023.

| Kultura

Predstava "Naš razred" najbolja na "Borinim danima" u Vranju

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
naš razred
"Čista emocija lišena viška patetike"; foto: Narodno pozorište Beograd

Jednoglasnom odlukom žirija, nagrada “Borisav Stanković“ za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi “Naš razred”, rađenoj po tekstu Tadeuša Slobođaneka i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Bojana Milanović, najboljim muškim glumcem proglašen je Nikola Ristanovski.

Pozorište Vranje 43. "Borini pozorišni dani"; foto: M. D. /JV Višeslojna dramska hronika o tami vekovnog zla i svetlu detinjeg dobra, u delikatnoj režiji, kako žiri opisuje “Naš razred”, osvojila je glavnu nagradu na 43. "Borinim pozorišnim danima" u Vranju.

Čista emocija lišena viška patetike i beskompromisna vera u angažovanost pozorišne katarze uzbudljivi su rediteljkini aduti kojima je i omađijala veličanstveni glumački ansambl. Monaškom predanošću ovi mladi glumački udarnici duhovno su upisali i položili zrelost “Našeg razreda” te izgradili golemo poverenje u pozorišnu nauku da se društvena odgovornost isplati - obrazlaže žiri.

Nagrada “Borisav Stanković” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Bojani Milanović za ulogu Tine u predstavi “Kod večite slavine”, po tekstu Momčila Nastasijevića u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Centra za razvoj vizuelne kulture.

Bojana Milanović u ulozi Tine istinski fascinira svojom glumačkom sinergijom prošlosti i sadašnjosti. U ekspresiji duše i tela uspela je da izvedbenom harizmom donese žestoku snagu žene na vetrometinama patrijarhata, porodičnog nasilja i okrutnog preživljavanja. Bojani naprosto verujemo da je snažnija i veća od sudbine - kaže žiri.

Nikola Ristanovski je za ulogu dr. Tomasa Stokmana u predstavi “Neprijatelj naroda”, po tekstu Henrika Ibzena u izvođenju Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, osvojio nagradu “Borisav Stanković” za najbolju mušku ulogu.

Nikola Ristanovski u ulozi Tomasa Stokmana riskantno i drčno je spojivo nespojivo: nordijsku izopćenost i pelivanski balkanski šeretluk. Čoveka koji poput slepog današnjeg Edipa nezaustavljivo nasrće na društvenu nepravdu i tvrdoglavo ustraje u bitkama za pravdu, Ristanovski igra do ruba beketovskih klauna, odbačen od svih i ustrajan u tome - ističe žiri.

Nagrada „Borisav Stanković“ za adaptaciju teksta dodeljena je Kokanu Mladenoviću za adaptaciju Aristofanove komedije “Ptice”, po kojoj je nastala predstava u režiji istog autora u izvođenju Mađarskog državnog pozorišta “Čiki Gergej“ iz Temišvara.

Polazeći od pradavnih Aristofanovih “Ptica” kao ishodišnog teksta, Kokan Mladenović se uputio na izazovno autorsko putovanje. Pritom se ne iscrpljuje u rutini adaptacije, nego strastveno traga za svojim literarnim saborcima. Dokazavši tužnu istinu da još od antičkih vremena baš ništa nismo naučili iz lekcija ludila historije - obrazlaže žiri.

Sve odluke, žiri u sastavu Katarina Kocevska, Davor Špišić i Dušan Petrović, doneo je jednoglasno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: