Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:18, 8. 3. 2016.

| Kultura

Predstava koja "vređa naciju" ipak vraćena na repertoar u Leskovcu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
490x370-Narodno-pozorsite-Leskovac-Dragan-Marinkovic.jpg
Prvobitno otkazana predstava ipak će biti odigrana 20. marta u Leskovcu; foto: D.M.

Pod pritiskom javnosti direktor leskovačkog pozorišta vratio na scenu predstavu "Crvena: samoubistvo nacije", koju je samo dan ranije zabranio jer je ocenio da "eksplicitno vređa državu Srbiju i srpski narod".

Grujić kaže za”Južne vesti”da je njegov potez naišao na osudu jedog dela javnosti i da je pogrešno shvaćen, kao da on lično, kako navodi, ugrožava prava žena. 2 sTANKO gRUJIĆ Grujić tvrdi da je pogrešno shvaćen i predstavu vraća na repertoar; foto: D.M.

Jedan deo građanstva je to shvatio kao moj lični atak na prava žena, a ne na pokušaj da zaštitim dostojanstvo zemlje u kojoj živim. I dalje smatram da se tekst “Jebi se Srbijo” ne sme izgovoriti u pozorištu jer to vređa nacioanlni identitet srpskog naroda, ali, eto, neka publika dođe da to gleda i sluša ako toliko želi, pa neka sami prosude o čemu je reč - ističe Grujić.

On je najpre bio rešen da sugrađanima prikaže ovaj komad, zbog čega je predstava i uvrštena u repertoar, ali je od toga odustao kada je čuo uvodni song pod naslovom “Jebi se Srbijo”.

Ja razumem umetničku slobodu i pobornik sam toga da se na daskama koje život znače uvek treba izneti kritički stav prema društvenom sistemu u kojem živimo, ali ovo je prevazišlo svaku meru - ostaje Grujić pri svom prvobitnom mišljenju .

Reditelj predstave Vladimir Arsić optužio je dan ranije, nakon prvobitnog otkazivanja predstave, direktora leskovačkog pozorišta “za sve najgore iz naše kulture”.

Predstava je inače realizovana skoro bez ikakve institucionalne podrške. Osim BITEF teatra koji je dao prostor za probe i izvođenje, nijedna druga gradska ili državna institucija nije podržala ovu produkciju.

Predstava će se, sada i zvanično, odigrati na sceni leskovačkog Narodnog pozorišta 20. marta, kada je i prvobitno bilo zakazano gostovanje.

Trejler za predstavu "Crvena: Samoubistvo nacije"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kalča

    12:02 // 9. 3. 2016.

    A šta je to država Srbija dobro učinila u poslednjih četvrt veka za svoje građane pa da se ne psuje? Treba je psovati na svakom koraku i u svako vreme.

  • Alex

    23:13 // 8. 3. 2016.

    G-ne Grujiću, apsolutno ste u pravu! Nije trebalo da vraćate predstavu ni po koju cenu, makar intervenisao i sam državni vrh Srbije!

  • žika

    21:39 // 8. 3. 2016.

    Izgleda da je samo "vređao inteligenciju"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: