Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:28, 22. 3. 2021.

| Kultura

Predstava niškog Akademskog "Miris života unazad" ubedljiv pobednik festivala amaterskih pozorišta "Kulisa"

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
predstava miris zivota unazad
Predstave su bile prikazane onlajn; foto: printscreen Youtube

Prema oceni oba žirija, stručnog i žirija učesnika, prva nagrada za najbolju predstavu u celini na 6. Festivalu amaterskih pozorišta Kulisa pripala je komadu Miris života unazad Akademskog pozorišta SKC Niš, a nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu dodeljene su Jovani Đorđević i Nemanji Nikolovskom koji tumače glavne likove u ovoj predstavi.

Festival Kulisa koji organizuje SKC Kragujevac ovog puta je održan onlajn od 18. do 21. marta pod sloganom "zagrli me".

Kako navode u saopštenju - za najbolju predstavu proglašena je predstava niškog Akademskog.

Filmska preciznost i snažan emotivni utisak. Empatija kroz emociju i utisak koji ostaje u publici, rezultat su odlične igre i vrlo pametnih dramaturških rešenja. Sve ovo ovu predstavu čini ozbiljnim teatarskim činom - obražloženje je stručnog žirija.

Nagrađeni su i glumci u ovoj predstavi - Jovana Đorđević je za ulogu Madam Roze dobila priznanje za najbolju ulogu od stručnog žirija i nagradu za glumačku bravuru "Mileva Žikić" od žirija učesnika, dok je Nemanja Nikolovski za ulogu Mome dobio nagradu stručnog žirija za najbolju ulogu.

Emocija bez dokazivanja, sve vreme sjajnim, gotovo filmskim momentima, izdvaja rolu koja ostavlja snažan i bolan utisak - obrazloženje je stručnog žirija za Jovanu.

Trpeći sve vreme i vešto trčeći kroz situacije, partnerski, emotivno, sve vreme izazivajući empatiju koja poslednjom scenom, slobodno možemo reći filmski jednostavno, a jako izdvaja ozbiljnu rolu - obražloženje je za Nemanju.

Predstava Miris života unazad je psihološka drama rađena po motivima romana Život je pred tobom Romena Garija.

Kako navode iz SKC-a, predstava publiku vodi kroz život gospođe Roze, bivše prostitutke koja je otvorila prihvatilište za decu prostitutki, ali je zbog njene bolesti mnoga deca napuštaju i odlaze u nove domove, dok sa njom ostaje Momo, sin prostitutke i duševnog bolesnika.

Momo je poput Malog princa, ali Malog princa koji je zaprljan egzistencijalnim i individuacijskim muljem. Momo je istraživač života, dete i starac. Možda mudrac, a možda psihički nestabilno mlado biće. Njegovo postupanje u odgovornim situacijama daje nam odgovor - navodi Dušan Matejić, reditelj predstave.

U predstavi igraju Jovana Đorđević, Nemanja Nikolovski, Milan Stamenković, Igor Ivanovski, Nemanja Dimitrijević, Milica Kostadinović, Anastasija Rančić, Petar Ščepihin i Nevena Petković.

Ova predstava koja je premijerno izvedena u oktobru 2019. godine nagrađena je i na Međunarodom festivalu za decu i mlade “Lektirići ex YU fest“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Kihot

    09:43 // 23. 3. 2021.

    Čestitam!

  • Mara

    14:06 // 22. 3. 2021.

    super

  • kulturna

    11:32 // 22. 3. 2021.

    Pa bravoooo.Sve čestitke.Jošjedan dokaz da je Akademsko pozorište rasadnik mladih talenata. Bravo Jovana a i za ostalu talentovanu decu.Ponos grada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: