Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 5. 7. 2022.

| Kultura

Predstava njujorške trupe “La Mama” na ovogodišnjem “Nišvil džez teatru”

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Nišvil džez teatar
Od 3. do 14. avgusta; foto: Zoran Ćirić

Ovogodišnji Nišvil džez teatar biće održan od 3. do 14. avgusta, a publika će na različitim lokacijama u Nišu moći da pogleda ukupno 17 predstava iz više zemalja. Organizatori kažu da će program obeležiti komad Balkan Bordelo, rađen u koprodukciji sa čuvenom njujorškom trupom “La Mama”.

Program će biti održan na amfiteatru na keju, u Salonu 77 i drugim lokacijama, a svoja ostvarenja predstaviće trupe iz Francuske, Švajcarske, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Umetnička direktorka Nišvil džez teatra Maja Mitić posebno ističe predstavu Balkan Bordelo čuvenog njujorškog pozorišta “La Mama”, koja je rađena u koprodukciji sa “Ateljeom 212”, “Kendre Multimedijom” i “My Balkans-om”, a u kojoj igra i Svetozar Cvetković.

Posle uspešne premijere u Njujorku i sjajne kritike u Njujork tajmsu, Balkan Bordelo će na balkanskoj turneji, koja obuhvata Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, premijeru imati upravo u Nišu - navode organizatori.

Glavni program počinje 5. avgusta, a pre toga biće održane radionice beogradskog Teatra “Mimart”, kada će umetnici profesionalci raditi sa lokalnim umetnicima.

Žirirani deo festivala 5. avgusta, u 19 sati, u Oficirskom domu, otvara izložba fotografija predstava na otvorenom pod nazivom “Izazov - scena - kadar” Lidije Antonović. Pola sata kasnije tu će biti projektovan i dokumentarni film o kulturi medija Hrabrost se zove M.I.R.A.

U 20:30 biće izvedena predstava Vartalj Teatra “Mimart”, a u 22 sata komad Rfeflexia niškog “Pro kontra teatra”.

Drugi dan u 20:30 otvara predstava Crnila Remix neformalne grupe “Organizacijata” iz Skoplja. Kasnije, u 22 sata, u Salonu 77, biće odigrano ostvarenje Pesak, koje su radile Emiliya Radicheva i Karina-Velislava Somnoeva iz Sofije.

7. avgusta u 20:30 publika će imati priliku da pogleda i predstavu SCOOOOTCH! koju je radio francuski “Teatar Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais”. Za 22 sata te večeri zakazana je predstava Drveće pleše Teatra “DAH” iz Beograda.

Osim predstave Balkan Bordelo, koja će biti izvedena u 20:30, za treći dan, u 22 sata, planira se predstava Obaveza zagrebačkog Teatra “CIRK”.

U okviru pratećeg programa, 9. avgusta, od 21 sat, kod fontane i mosta kod Tvrđave, biće izveden vizuelno-pozorišni performans i projektovan švajcarski film Umetnost susreta, koji će se i narednih dana, od 18 sati, zaključno sa 14. avgustom, projektovati na istom mestu.

Petog dana u 21 sat biće izvedena predstava Amplitude Katarine Ranković i beogradskog “TIM-a”, a od 11. do 14. avgusta biće održan program za decu i mlade.

U sklopu tog programa najavljene su predstave Put oko sveta niškog “Lutka scena Pepino”, Mala bara trupe “Hator” iz Obrenovca, Kulturociklin End Call kruševačke trupe “Kulturociklin” i Nemušti jezik pozorišne trupe “Patos” iz Smedereva. Dečiji program zatvoriće performans “Izolacija” 14. avgusta na mostu kod Tvrđave.

Kada je reč o selekciji, kažu organizatori, ideja je da sve trupe neguju savremeni pozorišni izraz i da su posvećene aktivnom odnosu prema sadašnjosti.

Među učesnicima ovogodišnjeg Nišvil džez teatra je i niška trupa “Contra Teatar”, koja je nastala upravo inspirisana tim festivalom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    21:47 // 5. 7. 2022.

    Super! Samo da niko ne odustane u zadnjem trenutku.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: