Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:48, 9. 4. 2024.

| Kultura

Predstava o Lepoj Breni i raspadu Jugoslavije u Domu Vojske u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Lepa Brena Project 1, foto Stefan Rajhl
Lepa Brena - jedan od simbola nekadašnje države; foto: Stefan Rajhl

Popularnost jedne od najvećih zvezda bivše Jugoslavije, tragični raspad nekadašnje države i nesretne sudbine njenih građana biće predstavljeni u muzičko-plesno-dramskom spektaklu Lepa Brena project koji će biti izveden u utorak, 14. maja u Domu Vojske u Nišu. Pet lica Lepe Brene prikazale su glumice Aleksandra Janković, Jelena Ilić, Tijana Marković i Jovana Gavrilović, kao i Vlada Aleksić. Karte su u prodaji po cenama od 1.300 i 1.500 dinara.

Lepa Brena Project 3, foto Stefan Rajhl Lepa Brena - jedan od simbola nekadašnje države; foto: Stefan Rajhl Kroz spoj glume, pevanja i plesa pozorišna predstava Bitef teatra se bavi životom jedne od najvećih zvezda Jugoslavije Lepe Brene, sjedinjuje čak pet različitih likova i kroz njih prikazuje složenost i kontradikcije poslednjih 40 godina na ovim prostorima.

Pozorišna predstava nastala je iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Pet lica Lepe Brene maestralno su prikazale četiri talentovane glumice Aleksandra Janković, Jelena Ilić, Tijana Markovića i Jovana Gavrilović, te jedan izvanredan glumac Vlada Aleksić. Glavni likovi predstave – Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti – kroz monologe vode publiku u vrstu međusobnog razgovora, istovremeno se povezujući s njom - piše u opisu.

Lepa Brena Project 4, foto Stefan Rajhl Lepa Brena - jedan od simbola nekadašnje države; foto: Stefan Rajhl Autori naglašavaju da Lepa Brena project nije samo biografska predstava, već dublja refleksija o kompleksnosti i kontradikcijama poslednjih deset godina ovih prostora.

Kroz simbol Lepe Brene, estradne zvezde koja je nekad osvajala srca cele Jugoslavije, prikazuju se i društveno-političke transformacije, ponos i bol, razočaranja i nade, te kako se i sama Brenina zvezda suočila s pritiscima životnih tragedija - navode.

Lepa Brena Project 5, foto Stefan Rajhl Lepa Brena - jedan od simbola nekadašnje države; foto: Stefan Rajhl Svaki od pet Breninih likova donosi vlastitu priču.

Brena Graditeljstva progovara o današnjem društvu iz perspektive tranzicije, u kojem građani osećaju svoju nezaštićenost. Brena Seksualnosti nas vodi u sudbinu transvestita koji nastupa kao Brena u Beču i koji se suočava s vlastitom hrabrošću prihvatanja vlastite sudbine. Brena Biznismenka pokazuje naličje dive i otkriva ljudsku slabost koja može pratiti zvezde. Brena Jugoslavenka donosi bestidnu sliku rata i njegovih užasa, dok Brena Pesme pruža mogućnost za promenu i život dostojan življenja - piše u opisu.

Predstava počinje 14. maja u 20 sati, a ulaznice po cenama od 1.300 i 1.500 dinara su u prodaji preko sajta tickets.rs.

Lepa Brena Project 2, foto Stefan Rajhl Lepa Brena - jedan od simbola nekadašnje države; foto: Stefan Rajhl

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    19:21 // 10. 4. 2024.

    " Kultura", bas svojstvena totalnoj provinciji!

  • Mare

    19:39 // 9. 4. 2024.

    Raspala se upravo zbog takvih kao što je ona.

  • Alex

    14:30 // 9. 4. 2024.

    Još nam je ona falila.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: