Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 8. 10. 2019.

| Kultura

Predstava o nestalim na Kosovu i sudbini njihovih porodica na sceni niškog teatra

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Gostovanje iz prestonice; foto: arhiva JV

Kompleksnost odnosa majke i žene nestalog na Kosovu koje žive zajedno - tema je predstave Prst u produkciji Beo arta iz Beograda koja će biti izvedena na sceni niškog Narodnog pozorišta, u četvrtak 10. oktobra.

Autor teksta je Doruntina Baša, režira Ana Tomović, a u predstavi igraju Jasna Đuričić i Milica Stefanović.

U mnogim tradicionalnim kosovskim kućama, dešava se da žene nestalih u ratu i dalje žive sa muževljevom porodicom, iako je prošlo više od deset godina od rata, navode u opisu predstave.

Pravo nad njihovim životima, koje je nekad pripadalo mužu, sada pripadaju njegovoj porodici, a one nemaju privatni život. Šta god radile, moglo bi se tumačiti kao nešto što dolazi direktno iz porodice njenog muža, pa moraju biti pod kontrolom kako bi štitile čast porodice, objašnjavaju iz pozorišta.

Ali, šta se dešava ako se muževljeva porodica sastoji samo od njegove majke? Da li je ona u stanju da „čvrstom rukom“ kontroliše situaciju? I ako uspeva da održi domaćinstvo u situaciji kada je progone sećanja na nestalog sina koga je pokušala da sakrije u podrumu kuće? Kako zadržava moć u situaciji kada su snajina očekivanja u vezi sa nestalim mužem nešto drugačija i kada se dve žene povređuju dovodeći međusobni odnos do (nemogućeg) razrešenja? - piše u opisu predstave.

“Prst“ istražuje ovaj odnos u kontekstu najosetljivijeg problema na Kosovu danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove, za ovo društvo radikalne pozicije žena koje su ostale iza.

“Prst“ je kažiprst koji ne zna u kojem pravcu da pokaže i nije u stanju da otkrije počinioca. “Prst“ je, takođe, senka ogromnog prsta koji ukazuje na tebe, čineći da osećaš krivicu. To je prst koji nudi i pomirenje i razlaz. To je izgovor da plačeš nad bolom izazvanim trivijalnim kućnim poslom, kao maska za veći, manje banalan bol iznutra. To je konstantan podsetnik na činjenicu da je učinjeno nešto loše i da sve može da se raspadne. To je pretnja. To je nešto čime se češeš. To je nešto čime dodiruješ - kaže autorka teksta Daruntina Baša.

Cena karte je 600 dinara i prodaju se na blagajni pozorišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: