Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 3. 11. 2016.

| Kultura

Predstave “Voz” i “Julije Cezar” na festivalu u Aleksincu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Voz-festival-PIP-facebook
"Voz" otvara festival u Aleksincu; foto: PIP FB

Festival prvoizvedenih predstava pod sloganom “Pozorište je san na javi” ugostiće glumce od 22. do 27. novembra u Domu kulture u Aleksincu, a na dan otvaranja dramski pisac Dušan Kovačević dobiće povelju festivala za doprinos savremenoj srpskoj drami.

U takmičarskom delu festivala, koji se, prema rečima organizatora, već petu godinu uspešno realizuje, publika će imati priliku da pogleda nagrađivane glumce i pozorišne komade.

Zvezdara teatar iz Beograda otvoriće festival 22. novembra predstavom “Voz” koja je urađena po tekstu Kormaka Makartija, a u adaptaciji i režiji Voje Brajovića koji sa Sergejem Trifunovićem čini glumačku postavu ove predstave.

Jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije - kaže o predstavi Brajović.

Moje-dete-festival-PIP-facebook Šepetkovski pred domaćom publikom; foto: PIP FBNaredna na repertoaru je predstava “Moje dete”, Beogradskog dramskog pozorišta, u adaptaciji i režiji Ane Đorđević, a jedna od uloga pripala je i Aleksinčaninu Andreju Šepetkovskom.

Ova veristički ispraćena socijalna tragedija, priča je u prvom planu o Romima, ali poseduje i univerzalne premise o posledicama neobrazovanja i siromaštva na raspad porodice, moralnih vrednosti, ljudskosti uopšte - kako stoji u sinopsisu.

Predstava “Revizor za jugoistok” Šabačkog pozorišta, urađena po tekstu Svetislava Basare, a u režiji Marka Torlakovića, predstaviće se publici 24. novembra.

“Valjevska bolnica”, rađena po romanu Dobrice Ćosića “Vreme smrti”, biće odigrana 25. novembra. Predstava je pripremana u okviru obeležavanja stote godišnjice Prvog svetskog rata i Valjevske bolnice, kako se navodi u sinopsisu, a glavna uloga pripala je Marku Živiću.

Dusan-Kovacevic-festival-PIP-facebook Nagrada za prijatelja festivala; foto: PIP FBPoslednju predstavu u takmičarkom delu na ovogodišnjem festivalu odigraće Nišlije. Oni će se publici predstaviti 26. novembra i to predstavom “Gde je nestao Harms”, po tekstu Mile Mašović Nikolić, a za režiju je bio zadužen Angelčo Ilievski.

Ova predstava je duboki krik za slobodom, kako društvenom tako i ličnom. Ona govori o rastu i padu jednog slobodnog čoveka, koji se na svoj poseban način bori za slobodu u diktaturi, u jednom trulom, podmuklom i licemernom društvu - navodi se u sinopsisu.

Festival će zatvoriti predstava Kokana Mladenovića “Julije Cezar”, koja će 27. novembra, u čast nagrađenih, biti izvedena pred publikom u Aleksincu.

Cene pojedinačnih ulaznica kreću se od 200 dinara za balkon, do 400 dinara za prve redove. Kompleti ulaznica za sve predstave kreću se od 1.000 do 2.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: