Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 10. 8. 2021.

| Kultura

Predstave iz Italije i Albanije nagrađene na "Nišvilu", večeras program "Prijatelji Šabanu"

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
nišvil džez teatarski festival
Žiri odabrao najbolje predstave teatarskog festivala; foto: Ivan Jovanović

Nagradu za najbolju predstavu ovogodišnjeg Nišvil džez teatarskog festivala dobila je italijanska predstava Bread dolls, dok je nagradu za najbolje korišćenu muziku žiri dodelio albanskoj predstavi Blues for alto sax. Za 10. avgust organizatori najavljuju premijeru filma, di-džejeve, program posvećen Šabanu Bajramoviću i druge nastupe.

Predstavu Bread dolls Mediteranske glumačke akademije Leće u Italiji, koja je prema ocenama žirija ove godine bila najbolja na teatarskom festivalu, režirao je Tonio De Nitto.

Žiri je cenio koncept performansa koji na originalan način meša verbalni, fizički i pevački jezik, sve u službi rituala, pripreme hleba, koji nas vraća na drevne zvukove i geste koji su univerzalni i uvek blizu nas - navode organizatori.

Specijalna nagrada za povezivanje muzike i pozorišta dodeljena je komadu Blues for alto sax rađenom u nezavisnoj produkciji umetnika iz Albanije, u režiji Adonisa Filipija.

Žiri želi da posebno istakne originalnu muziku Stanislava Genadijeva u plesnoj predstavi "Love Cage" i talentovane izvođače francuske LPM kompanije sposobne, kao retko ko, da publiku uključe svojom energijom i izražajnim veštinama - saopštavaju organizatori.

Članovi žirija na teatarskom festivalu bili su italijanski teatrolog i pisac Franko Ungaro, srpska dramaturškinja i pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki, kao i srpska teatrološkinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić.

Večeras od 21 sat na Letnjoj pozornici publika će imati priliku da na “Movie Summit-u” pogleda srpsku premijeru filma Laurent Garnier: Off the records, a po završetku zvaničnog programa DJ Funky Junkie i DJ Master Flow održaće “after parti”.

Na Amfiteatru na keju u 20 sati počeće muzički program Prijatelji Šabanu, u okviru kojeg će nastupiti gudački kvartet Allegro & Bojan Mladenović, Audioxdid, Wine in rakija i Divanhana, dok su nastupi na Youth Museum stage-u najavljeni za 20 sati.

Podsetimo, glavni muzički program ovogodišnjeg Nišvila počinje za dva dana, 12. avgusta, a trajaće do 15. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: