Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 15. 4. 2024.

| Kultura

Predstavi vranjske gimnazije prva, a niške "Stevan Sremac" druga nagrada na Pozorišnim susretima Srbije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
sudije-gimnazija-vranje
Tekst i režiju predstave vranjske gimnazije potpisuju učenice četvrog razreda; foto: Gimnazija "Bora Stanković" Vranje

Na 26. Pozorišnim susretima gimnazija Srbije u Kragujevcu za najbolju predstavu u celini proglašen je komad Sudije Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju, dok je druga nagrada pripala Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac" za predstavu Društvo mrtvih pesnika. Nagrade su otišle i Gimnaziji u Aleksincu - za najbolju režiju i autorsku dramatizaciju teksta.

vranje foto: Gimnazija "Bora Stanković" VranjeAnsamblu vranjske gimnazije, koji broji 18 učenika, pripale su i nagrade za najbolji scenski pokret i najbolji scenski govor. Inače, tekst za njihovu predstavu Sudije je autentičan i autorsko je delo učenica četvrtog razreda Milice Danev i Emilije Arsić koje potpisuju i režiju. Inspirisana je Biblijom i pripovetkama Radoja Domanovića Vođa i Danga.

Iako smo očekivali i nadali se, oduševljeni smo uspehom. Iza njega stoji dugotrajan višemesečni rad, istrajnost, talenat i već dokazana kreativnost naših učenika. U okviru projekta ''Obogaćen jednosmenski rad - kreativne dramske radionice'' radili smo na predstavi čak i za vreme zimskog raspusta. Ovo je naš najveći uspeh do sada, ujedno i podstrek i obaveza u godinama koje dolaze - kaže Nela Dimitrijević, mentor dramske sekcije.

drustvo mrtvih pesnika Kultna priča "Društvo mrtvih pesnika"; foto: FB Gimnazija "Stevan Sremac"Drugonagrađna predstava niške gimnazije Društvo mrtvih pesnika urađena je po filmu Pitera Vira, scenariju Toma Šulmana i motivimima dramatizacije teksta Maje Bunjac. Postava broji trinaestoro učenika, članova dramske sekcije koju vodi profesorka srpskog jezika i književnosti Danijela Gašević, a kako navode na zvaničnom Fejsbuk profilu Gimanzije, priznanje ih je i te kako obradovalo.

Malo je reći koliko smo srećni. Postali smo porodica i stvorili smo magiju. Hvala svim ljudima, a bilo ih je bukvalno na stotine, koji su bili uz nas, verovali u to što radimo i bodrili nas. I kako reče Kiting :" Čarolija ipak postoji" - poručuli su iz dramske sekcije niške Gimnazije.

I Gimnazija u Aleksincu dobila je dve nagrade za predstavu Čekajući čoveka - za najbolju autorsku dramatizaciju umetničkog teksta i režiju koje je uradio Jovan Nedeljković.

Pozorišni susreti gimnazija Srbije održani su od 8. do 14. aprila u Kragujevcu. Od velikog broja prijavljenih predstava selektor Miroslav Petrović, glumac, odabrao je 11 koje su ušle u takmičarsku konkurenciju - iz Beograda, Niša, Vranja, Novog Sada, Aleksinca, Požarevca, Kragujevca, Valjeva i Prokuplja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mbb

    17:20 // 20. 4. 2024.

    Bravo za sve učesnike! Bravo za "Sremac"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: