Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 9. 2. 2024.

| Kultura

Predstavljanje romana o čuvenoj prizrenskoj lepotici u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Niški kulturni centar
Roman autorke Lele Marković; foto: JV / Tamara Radovanović

Roman Lele Marković pod nazivom Dilber Tuta Jorgušova, o životu čuvene prizrenske lepotice Sultane Petrović, biće predstavljem u ponedeljak, 12. februara, od 19 sati, u maloj sali Niškog kulturnog centra.

Lepotu i nesrećnu ljubav Sultane Petrović, rođene u Prizrenu krajem 19. veka, opevali su Prizrenci u pesmi “Razbole se Dilber Tuta”.

Roman je o meraku i sevdahu, o starom Prizrenu i o ljudima koji su ga čuvali i voleli, pišu organizatori.

Knjiga poezije U nevreme vreme, Lele Marković, podseća nas da se duhovnim i stradalnim očima uvek pozna vreme u nevreme i dužnost da se sred nevremena, borbom za neprolazne vrednosti, ostavi lični pečat, baš kako su to činili slavni preci, ili pak div-junaci u poslednjem ratu, odbranom svete kosovsko-metohijske zemlje - navode organizatori.

Na predstavljanju romana će, osim autorke, govoriti protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, protojerej Dejan Krstić, profesor Dragiša Bojović, vokalna solistkinja iz Udruženja “Srbski svetionik” Staša Mitić i Radovan od Frule Jovanović, dok će moderatorka biti urednica tribinskog programa NKC-a Dragosava Mladenović.

Lela Marković rođena je u Prizrenu 1971. godine. Objavila je 20 knjiga poezije i proze i priredila jednu hrestomatiju, antologiju, zbornik pesama i turistički vodič o Prizrenu.

Članica je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva Kosova i Metohije i sekretarka Društva prijatelja manastira Svetih Arhanđela kod Prizrena. Članica je i Odbora za obnovu svetinja Prizrna. Njen književni rad najvećim delom posvećen je upravo njenom zavičaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: