Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:14, 5. 9. 2014.

| Kultura

Predstavljena knjiga o likovnoj koloniji Sićevo

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
korice
Korice monografije

Monografija koja prati istorijat likovne kolonije Sićevo od prvog boravka umetnika 1905. godine do danas, predstavljena je danas u niškoj Galeriji “Srbija”.

Knjigu "Likovna kolonija Sićevo 1905-1964-2014" priredila je i izdala Galerija savremene likovne umetnosti Niš kao dopunjeno izdanje monografije objavljene 2005. godine.

Kako objašnjavaju njeni autori, monografija je priređena po hronološkom principu i sadrži popis imena svih dosadašnjih učesnika Kolonije i izbor iz bibliografije.

- Ilustovana je dokumentarnim fotografijama, reprodukcijama slika Nadežde Petrović koje su nastale u Sićevu kao i reprodukcijama dela iz fonda Likovne kolonije Sićevo koja se čuvaju u Narodnom muzeju i Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu - navode autori.

Tekstove u poglavlju “Jugoslovenska umetnička kolonije” pisala je Ljubica Miljković, savetnik u beogradskom Narodnom muzeju, dok osvrt na period 1964-1980. godine daje viši kustos niške Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU) Milica Todorović. O periodu od 1981. do 2005. godine pisala je Radmila Kostić, viši kustos GSLU, dok je o poslednjih devet godina Kolonije tekstove napisala Sonja Vukašinović, takođe kustor GSLU.

Nakon promocije monografije održana je i tribina na temu "Kolonija Sićevo - iskustva i perspektive". Na tribini su o svojim sećanjima i utiscima govorili učesnici ovogodišnje likovne kolonije, koja obeležava 50. godina postojanja, a kojima ovo nije prvo gostovanje u Sićevu.

Beogradski umetnik Zdravko Vajagić prvi put je došao na koloniju u Sićevu 1968. godine, a kako ističe, to mu je tada bila velika čast.

- Samo što sam završio akademiju i imalo sam čast da stvaram i budem na koloniji sa velikim umetnicima koji su mi tada puno značili. Sada sam opet na koloniji i to na njen jubilej, tako da sam opet počastvovan - kaže Vajagić.

Umetnici kažu da je Sićevo izuzetno insprirativan ambijent, što dokazuje i činjenica da su svi već uveliko krenuli da stvaraju.

Tradicija kolonije je da svi učesnici ostave po jedno delo Gradu Nišu, odnosno u fond Galerije savremene likovne umetnosti, pa je tako u njemu sad blizu 700 radova. Neka od njih izložena su trenutno u 3 galerijska prostora u Nišu.

Podsetimo, 50. likovna kolonija Sićevo počela je 1. septembra i trajaće do 10. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: