Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:44, 21. 10. 2015.

| Kultura

Predstavom Dušana Kovačevića počeli 35. "Borini pozorišni dani"

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
12112334-614729822000063-588159268669904176-n.jpg
Prva predstava na ovogodišnjem Festivalu bila je "generalna proba samoubistva"; foto: JV

Pred prepunom salom publika u Vranju je na otvaranju 35. “Borinih pozorišnih dana” imala priliku da pogleda prvu predstavu na Festivalu “Generalna proba samoubistva” po tekstu Dušana Kovačevića.

Festival je zvanično otvorio predsednik Skupštine grada Slobodan Stamenković koji je u svom govoru podsetio da je Vranje iznedrilo mnoge značajne ličnosti, te da se Grad trudi da njihova dela sačuva kroz različite kulturne sadržaje i manifestacije kako tradicija njihovog održavanja ne bi bila prekinuta. 2 Prepuna sala Doma vojske na otvaranju Festivala; foto: JV

Pozorište je neophodna karika u društvenom razvoju. Uloga pozorišta u kulturi jednog grada i njegov značaj je u stvaranju njenog identiteta. To je odraz potrebe lokala da kroz umetničko stvaralaštvo izrazi svoju jedinstvenost i prepoznatljivost – rekao je Stamenković.

On je dodao da pozorište inicira zajedništvo, zajednički beg od stvarnosti, zajedničku emociju kroz suze ili smeh.

Pozorište nas vraća u prošlost, ali nam često, i na njemu svojstven način, predstavlja budućnost. Opstanak i funkcionisanje pozorišta je veoma složeno jer zahtevi za uvažavanjem multikulturalnosti jednog društva nameću nove standarde, ali pobornicima pravih vrednosti to nije prepreka. Grad Vranje sa istim žarom, interesovanjem i ubeđenjem, decenijama unazad, vodi računa o pozorištu, a pogotovu je to intezivirano nakon požara 2012.godine kada je, nažalost, izgorela zgrada pozorišta – rekao je Stamenković i zvanično proglasio Festival otvorenim.

Publika će do kraja “Borinih pozorišnih dana” imati priliku da pogleda predstave pozorišta iz Beograda, Niša i premijeru predstave “Tri sestre” grada domaćina, vranjskog pozorišta “Bora Stanković”.

Kompletan program možete pogledati klikom ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: