Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 23. 12. 2022.

| Kultura

Preko 100 ukrasa od stakla iz bivše fabrike "Staklare" na izložbi u prokupačkoj Galeriji

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
predmeti od stakla
Deo izloženih predmeta od stakla u galeriji "Boža Ilić"; Foto: Grad Prokuplje

Grad Prokuplje je do devedesetih godina bio jedan od centara Srbije kada su u pitanju proizvodnja i proizvodi od stakla, dok je radila fabrika “Staklara” koja je imala i ručno pravljene proizvode nastale topljenjem stakla. Upravo tim povodom, za 60 godina od početka topljenja stakla u tom gradu se danas od 13 sati u Galeriji "Boža Ilić" otvara izložba ručno topljenih predmeta od stakla koje su pozajmili Prokupčani iz svojih privatnih kolekcija.

Kako navodi viši kustos, istoričar umetnosti prokupačkog Muzeja Dragan Popović, autor izložbe, pozivu da pomognu i pozajme svoje ukrase odazvali su se brojni građani.

Ovu vrlo lepu izložbu realizujemo svi zajedno, jer su se našem pozivu da nam pomognu i pozajme svoje ukrase, odazvali brojni sugrađani. Izložićemo preko 100 različitih predmeta, tačnije ukrasa, koji će u narednom periodu krasiti našu galeriju - rekao je Popović.

Izložba se organizuje u godini stakla za koju je 2022. proglašena u Ujedinjenim nacijama, a realizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: