Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 23. 7. 2014.

| Kultura

Preko 30 domaćih sastava na “Nišvilu”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
bend nisvil
Beogradski sastav “Fish in Oil” donosi spoj različitih muzičkih stilova

Na ovogodišnjem "Nišvil" džez festivalu, koji će od 14. do 17. avgusta biti održan u Tvrđavi, nastupiće tridesetak bendova iz Srbije, kako onih koji su već etablirana imena, tako i sastava koji se tek dokazuju na muzičkoj sceni.

U glavnom programu nastupiće džez pijanista i kompozitor Vlada Maričić sa kubanskom pevačicom Nidijom Mojom, sastav pevačice i flautistkinje Irene Blagojević, beogradski bend “Fish in Oil“,  kao i niški sastavi “Moba“ i „Proces“.

Irena-Blagojevic-(1) Irena Blagojević

Na Open, Youth, Welcome i Matine stejdž nastupiće još tridesetak srpskih sastava, a neki od njih su “Bricks and Cans”, “Čudesmo”, “Underdogs”, “Ničim izazvan”, Rap trio, “Tango kvartet Libercuatro”, “Di Luna Blues Band”, “Petting blues band”, “Putnik u tramvaju”...

Vlada Maričić Latin jazz band” nastupiće u petak, 15. avgusta, a ovaj sastav poznat je publici po muzičkom izrazu koji predstavlja spoj džeza, latino i fank muzike sa elementima balkanskog folklora. Njegova najpoznatija kompozicija svakako je ’’Bolero Negotino’’ koja se kao podloga za špicu već sedam godina emituje svakog dana na programima RTS-a.

Sastav pevačice i flautistkinje Irene Blagojević otvoriće program treće večeri festivala, u subotu 16. avgusta. Irena Blagojević je kao diplomirani flautista do 2000. godine uspešno gradila karijeru u domenu klasične muzike, a 2008. je odlučila da započne solo karijeru u drugačijem muzičkom stilu. Pažnju je skrenula već prvim albumom ” Jutro bez ljubavi” na kojem se predstavila zrelom interpretacijom, ali i kao autor više od polovine tekstova, muzike i aranžmana.

Fish in Oil” jedan je od vodećih srpskih sastava kada je reč o novom zvuku, a njihove autorske kompozicije predstavljaju spoj različitih stilova: rock, surf, folk, free-jazz, filmska muzika. Do sada su objavili dva albuma “Poluostrvo” i “Drnch”.

Moba-&-Oliver-Katic-(1) Niški sastav "Moba" i Oliver Katić

Početak i kraj programa na glavim binama pripašće, po tradiciji, niškim sastavima. Festival će ove godine otvoriti grupa “Moba” koji objedinjuje nekoliko generacija niških muzičara. Kao specijalni gost  sa njima će nastupiti i pevač iz Niša Oliver Katić.

“Nišville 2014” zatvoriće niška ska, rege i pank grupa “Proces”. Iza sebe imaju mnogo koncerata, nastupa na festivalima, nekoliko spotova i dva studijska albuma: “Dušanova ulica” i “MySka Pesma”.

"Bolero" pijaniste Vlade Maričića

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: