Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 7. 4. 2011.

Premijera "Ožalošćene porodice"

Pretpremijera predstave "Ožalošćena porodica" je u petak, 8. aprila od 20h u Narodnom pozorištu u Nišu. Premijera je 9. aprila.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • SF

    08:09 // 13. 4. 2011.

    Razocaravajuce i uvredljivo iskustvo.Andras Urban je u Politici izjavio:" nijedan čovek nije kadar da propisuje šta se sme i šta se ne sme reći u umetnosti". Krijuci se iza umetnosti upakovao u saren papir svoju rediteljsku nemoc i postao neprikosnoveni pobednik u pljuvacini klasika. Umetnost izmedju ostalog ima i pedagosku, edukativnu svrhu, pa pitam da li je normalno da roditelji dozvole svojoj deci da gledaju klasika Nusica zacinjenog onanijom, bahanalijama, pedofilijom?Ako je cilj bio da se "zatalasa" pa to vrati publiku u pozoriste, onda je to vise nego jeftin potez. Blasfemija! Sve dok ne postoji mehanizam koji ce kontrolisati i sankcionistai odgovorne(citaj uprava,umetnicki direktor) na sta se trose pare gradjana(pozoriste se finansira iz budzeta), imacemo ovakvo posrnulo pozoriste koje cu ja zasigurno obilaziti u sirokom luku!
    p.s. nadam se da objavite komentar!

  • n

    15:33 // 13. 4. 2011.

    Obožavam ove kvazimoraliste koji brane Nušića! Da li vi, gospodo, znate da je Nusic zatvaran u svoje vreme jer je u dramama kritikovao negativne društvene pojave i direktno prozivao "ugledne" članove društva i vlast?! Pa, Nušić, da je živ, opleo bi i grdje i gore vreme u kome živimo i ljude medju kojima zivimo nego bilo koje moderno čitanje njegovih komada. Uostalom, šta je to toliko blasfemično u ovoj predstavi? Zar mi u društvu nemamo pedofile, lopove, korumpirane advokate, političare koji kradu glasove na izborima, dilere, kurve i sve vrste moralnih nakaza i sitnih duša koje će pokušati da očerupaju i ukradu sve što se ukrasti može? Pozorište je oduvek bilo ogledalo društva, pa zašto je onda blasfemija ako takvo društvo vidimo u pozorištu? Aktuelnost i veličina Nušića je u njegovoj svevremenosti, a ovi koji se brinu "što se Nušić prevrće u grobu", treba da znaju da se sigurno prevrće, ali ne zbog predstave, nego zbog mediokriteta koji ga brane!

  • SF

    18:40 // 13. 4. 2011.

    Postovani(a) "n"
    Da ste pazljivije citali moj komentar videli bi da je to licna impresija, zadnja recenica jasno ukazuje na to. Zbog cega je sve to po meni blasfemija ne zelim da obrazlazem Vama jer to ne zasluzujete. Osnovno je pravo svakog da ima svoje misljenje i da moze javno da ga kaze, time sto ste sve one koji ne misle poput Vas nazvali mediokritetima i kvazimoralistima rekli ste sve o sebi. Zato od mene imate samo...
    p.s. Mozda bi Vam bilo malo jasnije da ste culi komentare srednjoskolaca u foajeu na pauzi prve reprize.
    p.s.1 Unapred zahvalan juznim vestima na objavljenom odgovoru

  • m

    10:06 // 8. 4. 2011.

    Ne brini, predstava je takva da je Nušić ne bi ni poznao ni priznao!

  • Laza

    23:13 // 8. 4. 2011.

    Nusic se sigurno u grobu okrenuo... Pervezije na sceni... Strahota. BRUKA!!!!

  • Laza

    00:12 // 14. 4. 2011.

    @n... Da ste Vi ikada procitali Nusica shvatili biste dubinu njegovih misli i sjajan odnos likova, psotavljene karaktere, komiku, smisao.... Ovde je Nusic unisten i ta predstava bi bila OK da je napisano 'Po motivima Ozaloscene porodice B. Nusica' tekst napisao taj i taj i dao naslov taj i taj.. Ovako je nedopustivo da se znacajan komediograf i pisac ismeva na ovaj nacin i da se podcenjuje njegova genijalnost.. Velika sramota i bruka - isto tako bilo je i sa Burom koju je rezirao isti reditelj... Bruka, sramota, umetnicki zlocin!

  • m

    15:40 // 15. 4. 2011.

    Obožavam kada neuki krenu da se razbacuju znanjem!
    1. Nušić je bio zatvoren zbog pesme ''Dva raba'', a ne zbog drame.
    2. Svaka čast na želji da se brani ovakva površnost od rediteljskog koncepta, ali se bojim da iza te odbrane ne stoji hrabrost, nego takodje površnost. Ako je komad izmešten u današnjicu, a jeste, zašto se reditelj nije odredio ko je Mata? Ko danas ima vile, bazene, zlatno posudje..? To je naj očitiji primer u moru drugih momenata, PLITKOSTI ovog, po PLITKOSTI već dokazanog reditelja. Vrlo je zanimljivo da o njemu pišu sjajne kritike samo oni koji su i interesno sa njim i skopčani.
    3. Nije problem što tehnika nije išla na koktel, već što njima nije organizovana nikakva proslava igde. Na koktel su se vodile familije, prijatelji, čak i deca, a za ljude koji su radili nije bilo mesta. Dok se za nečije fantazije davalo u milionima, bilo je skupo odvojiti 50-100 evra za te ljude koji poginuše pripremajući predstavu.

  • Laza

    19:47 // 17. 4. 2011.

    @ n
    Tekst je dopisan... U Nusicevoj Ozaloscenoj porodici nema delova kada se medjusobno optuzuju prilikom deobe na taj nacin sto pokazuju da je neko pedofil, neko sexualni manijak i slicno... Dakle tekst je dopisan, adaptiran i to na vrlo primitivan nacin jer se sve svodi na sex i perverzije i uvrnutost u tom smislu. Nema u tekstu originalnom ni klanja sitne i krupne stoke a nema ni otkopavanja Mate...
    Dakle uzmite i citajte tekst... Tapiju nazalost niko nema, ali bi trebalo da se zamislite zasto niste pozvani na Nusiceve dane vec godinama iako je uradjena i Ministarka kao i sada Ozaloscena porodica... Zasto niste deo smotre Nusiceve u Smederevu? Zasto imate potrebu da genijalnog Nusica skrnavite, dopisujete, menjate odnose i karaktere likova - jer u ORIGINALNOM tekstu nema scena kada sexulani odnos imaju Mica i Sarka! Dakle nemoc prikazana kroz skrnavljenje!

  • Kulturikus

    18:09 // 8. 4. 2011.

    Vise volimo rezije Bilje Bajke, Sladjane ili Dalibora. Oni su najzesci. Uvazavamo samo bisere DS.

  • Mika

    08:38 // 12. 4. 2011.

    Samo jos jedno mediokritetno s#@nje izaslo pod okriljem "upravnice" u cilju ubiranja politickih poena za samu sebe. Ma, ne bacajte vise pare na to Pozoriste! Zakljucajte ga, zatvorite ga, pretvorite ga u neku birtiju ili shopping centar- a Bilju Nocnu Moru namestite za promoterku- i sve ce biti super! A za ovog Pedju odozgo- verovatno si Nusica jedino i zapamtio iz skole u koju si verovatno silom isao, pa drugo ni ne znas da blatis. Nacitaj se malo, pa ces mozda skontati (negde izmedju Cece i Pinka) da je Nusic bio suvi genije koga treba prikazivati svuda i svake sezone!

  • Marija

    14:13 // 12. 4. 2011.

    Nadam se, kako je upravnica zabranila tehnici da bude na svecanoj veceri nakon premijere, bilo dovoljno hrane. BRUKA. Ocito da upravnica ne ceni nikoga i nista.

  • nela

    08:22 // 14. 4. 2011.

    Pa normalno Marija da se tehnika ne zove na koktel, on inace sluzi za licnu promociju direktorke, tu ima mesta samo za nju i njene podrepase. Doticna je pukom slucajnoscu pravila koktel tzv gala predstave na svoj rodjendana. Naravno, rodjendansko slavlje je placeno budzetskim parama.

  • jelačić josip

    14:16 // 14. 4. 2011.

    Mislim da grešite. naravno je lažni moral ako se pozivate na to da li je bilo ovog ili onog u Nušićevoj drami.Pročitajte taj komad ponovo. A predstava nije po Nusicu nego je sam Nusic. Mislim, da ova Ožalošćena koja je vrlo nušićevska predstava govori (kao i sam text) o ljudima licemernih, lažnomoralnih osobina. Žalosno je to, da mnogi komentatori izgledaju baš takvim. Onanija na sceni....mislite na onog mladića u pozadini čije se ruke drhte na TAJ famozni način....pa šta? jednostavno pa šta. Najzad je Nušić ponovo živ! I to na jedan od boljih načina
    tehnika na prijem?
    Nabrojite par pozorišta gde dekorateri itd odlaze na svečani prijem. molim Vas, ne tako nisko.....mislim, da baš zbog ovog mentaliteta Nušić pisao o onakvim ljudima o kojima je pisao, i bio je nesrećan.....

  • n

    14:46 // 15. 4. 2011.

    @laza
    Koliko god puta da ste ga Vi pročitali, ništa Vam ne vredi. Zatvoren um je samo zatvoren um, i ništa drugo!
    Da bi predstava bila po motivima nekog dela, tekst treba da bude prepravljen ili dopisan, što ovde nije slučaj. Na Vašu nevericu, ovo je originalni Nušićev tekst (što se može i proveriti), samo stavljen u kontekst današnjeg vremena i društvenih pojava. A tapiju na "jedino" i "istinito" tumačenje Nušića nema niko, pa ni Vi. Ali, o ukusima stvarno ne treba raspravljati. Tema (neke druge) rasprave mogla bi da bude isključivost i rigidnost u mišljenju, za šta u umetnosti stvarno nema mesta.
    Uostalom, i Galileja je NEKO proglasio jeretikom!
    p.s.
    Eppur si muove! - Ben Akiba u grobu
    :)

  • Pedja

    17:59 // 7. 4. 2011.

    Dokle bre vise Nusic, kao da je jedino on nesto pisao???

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: