Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:39, 18. 9. 2020.

| Kultura

Premijera filma "Koncentriši se, baba" na leskovačkom LIFFE festivalu

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
mira banjac
Mira Banjac u glavnoj ulozi; foto: Obala Art Centar

Film Koncentriši se, baba prati poslednje dane starije žene Marije u predratno stanje u Sarajevu, čiji lik odigrala je Mira Banjac, a svoje prvo prikazivanje pred srpskom publikom imaće na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije LIFFE. Projekcija filma za koji je režiju i scenario odradio Pjer Žalica, dodaju, zakazana je za 27. septembar u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac.

Sve se dešava u proleće 1992. godine u Sarajevu nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, kada u vili na brdu nedaleko od centra grada Marija, koju na filmu tumači Mira Banjac, proživljava svoje poslednje dane.

Nju hvata delirijum, bunilo, ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će umreti. Tako bar kaže Marijin lekar Ranko njenim ukućanima kada dođu u posetu. Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama okuplja se i priprema za ono što sledi - navode organizatori.

Legendarna srpska glumica Mira Banjac je istakla da je kroz ulogu žene koja umire u filmu morala da iznese spolja sve to što je ona lik koji tumači osećao iznutra, ali da joj je ta rola veoma lepa i veoma zahtevna.

Znam i zašto je Pjer Žalica zvao mene, pošto je uloga majke koja je u krevetu i koja treba da umre zapravo uloga loše majke. Ona je jedna od loših majki koje sam igrala. Situacija prikazana u filmu je ona koja će biti sutra u Sarajevu. Baba koju ja igram sve to zna, ona sve to posmatra i reaguje. Sve to što je ona osećala iznutra, ja sam morala izneti spolja. Što se tiče moje karijere - film „Koncentriši se, baba“ mi je crveno slovo - kaže Mira Banjac.

Uz Miru Banjac, ostatak glumačke postave čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija, navode organizatori festivala LIFFE u saopštenju.

Festival LIFFE će ove godine početi 25. septembra projekcijom filma Ime naroda reditelja Darka Bajića, biće na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn, a tokom pet festivalskih dana, publika će moći da uživa u najboljim filmovima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: