Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 28. 8. 2017.

| Kultura

Premijera filma o Tomu Lahu, zaboravljenom niškom piscu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
Film o Tomu Lahu
Dokumentarno - igrani film o zaboravljenom niškom buntovnom piscu; Foto: Cineplexx

Na nagovor pisca Borislava Pekića, dok su zajedno robijali u niškom zatvoru, Dragoslav Petrović promenio je ime u Tom Lah, da bi bio prepoznatljiv i postao slavan u književnosti. Ipak, ostao je nepriznat i nepoznat široj javnosti, ali će film o ovom niškom piscu, čija je premijera 28. avgusta u 19 sati, u niškom Cineplexx- u, pokušati da ispravi tu “nepravdu”.

Dokumentarno - igrani film “Upoznajte Toma Laha” režirao je niški režiser Dejan Dabić, a prikazuje se u okviru “Kino regiona”, pratećeg programa “Filmskih susreta”. Dragoslav Petrović, čiji je pseudonim bio Tom Lah, rodio se i umro u Nišu, a bio je neobična pojava u srpskoj književnosti. Režiser Dabić navodi da je ideja filma da se osvetli lik niškog pisca koji je za života bio prilično nepoznat.

Tom Lah je pisao fantazmagoričnu prozu, krimiće, pisao je najrazličitije forme književnosti koji mnogi nazivaju trivijalnom književnošću, ali je bio priznatiji na strani, nagrađivan od Zagreba do Novog Sada, nikada nije bio stalno zaposlen i poslednjih godina živeo je od socijalne pomoći - kaže Dabić.

Tom Lah za života nije uspeo da objavi nijednu knjigu, pisao je pesme i priče po raznim časopisima, između ostalih za zagrebački “Večernji list” i novosadski “Dnevnik”. Želja režisera i ostalih koji su radili na filmu je bila, kako navodi Dabić, da prikažu priču o jednom neshvaćenom umetniku iz Niša i da sačuvaju uspomenu na njega.

S druge strane želeli smo da prikažemo na koji način prolaze umetnici koji su neprilagođeni kada je reč o onome što je priznata društvena ideologija i sistem, jer je on uvek bio protiv i zbog toga je dosta stradao - rekao je Dabić.

Najpoznatija priča Toma Laha je “Vatrena paunica”, uvrštena je u Antologiju niških pripovedača, a delovi ove pripovetke su ekranizovani u igranom delu ovog filma.

Tom Lah, odnosno Dragoslav Petrović, rođen je 1936. godine u Nišu, gde je i umro 1985.


Kako je Borislav Pekić “izmislio” Toma Laha

Kao mlad, Dragoslav Petrović je dosta vremena proveo po popravnim domovima gde je i naučio da piše. Dok je izdržavao kaznu u niškom KP Domu zbog sitnih krađa i džeparenja, upoznao je Borislava Pekića, koji je robijao zbog svojih političkih stavova.

Sreo sam jednog mladog, pametnog pisca koji je robijao sa mnom, i on mi je rekao ako hoćeš da imaš književnu karijeru, to ime Dragoslav Petrović ti ne znači ništa, moraš da nađeš pseudonim - pričao je Lah.

Učesnici u filmu koji su poznavali Toma Laha svedoče da je on bio jako ponosan na to poznanstvo i to što mu je, kasnije slavni srpski klasik, pomogao u ostvarivanju svoje književne ideje.

Omiljeni autor i književni uzor Tomu Lahu bio je američki pisac Džek London, navodi Dabić, a njegov opus može se svrstati u “bitničku” prozu, pobunjenu generacija pesnika i pisaca u kojoj je najpoznatiji Džek Keruak. Ipak, Tom Lah nije dostigao njihovu slavu, ostao je nepoznat i zaboravljen, a režiser Dejan Dabić se nada da će ga ovim filmom “otrgnuti” od zaborava.

Pored Dabića koji potpisuje režiju, on je i koautor scenarija zajedno sa Zoranom Pešićem Sigmom, niškim književnikom koji sprema i knjigu o Tomu Lahu.

Premijera filma je večeras u Cineplexx-u od 19 sati, ulaz je besplatan, a film će biti “titlovan” i poslat na mnoge festivale.

Film se prikazuje u okviru pratećeg programa “Filmskih susreta”, koji traje do 30. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: