Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 3. 2. 2015.

| Kultura

Premijera opere “Seviljski berberin” 23. februara u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
opera
I druga opera zajednički poduhvat niških snaga

Studenti i profesori Fakulteta umetnosti, Niški simfonijski orkestar i Narodno pozorište uveliko pripremaju Rosinijevu operu “Seviljski berberin” koju će na sceni niškog teatra pretpremijerno izvesti 20. februara, a premijerno 23. februara.

Opera će biti izvedena na srpskom jeziku u dva čina, režija je poverena Ivanu Vukoviću, dok će za dirigovanje biti zadužena Milena Injac. U njoj će učestvovati niške snage, i to oko 120 umetnika.

Prethodnih nekoliko meseci radimo na veoma kompleksnoj, popularnoj i komičnoj operi, a pripreme su rađene na tri lokacije. Imamo izuzetne soliste, kao i kamerni muški hor Fakulteta, tu su i kvalitetni muzičari Simfonijskog, tako verujem da će publika uživati u ovoj operi - kaže dirigentkinja Milena Injac.

Ona napominje da će pretpremijera biti upravo na dan kada je pre 199 godina ova opera premijerno izvedena u Rimu, kada je dirigovao i njen autor Đoakino Rosini. slepi mis Premijerom "Slepog miša" u maju 2013. nakon 50 godina obnovljena operska scena u Nišu

“Seviljski berberin” je druga opera koja se izvodi u domaćoj, odnosno niškoj produkciji, a prva je bila opereta “Slepi miš” čijom je premijerom u maju 2013. godine nakon više od 50 godina obnovljena operska scena u Nišu.

Dekan niškog Fakulteta umetnosti Suzana Kostić ističe da je ta visokoškolska ustanova nakon 10 godina postojanja sazrela i da su “stasale generacije koje mogu da iznesu kompeksne poduhvate kao što je opera”.

Karte su već u prodaji, cena ulaznice za pretpremijeru je 500 dinara, a za premijeru - 600 dinara. Za premijeru popusti neće važiti.


Rad na operi iz entuzijazma, honorara nema

Kako su na konferenciji za novinare naveli “nosioci” ove opere, niko od učesnika neće dobiti honorar za svoj rad na “Seviljskom berberinu”. Oni ističu da to rade iz entuzijazma i želje da afirimišu operu u Nišu, jer grad kao što je Niš zaslužuje da ima opersku scenu.

Svi mi dobijamo plate u ustanovi u kojoj radimo, a koja učestvuje u ovom zajedničkom projektu. Nema dodatnih honorara - rekla je Injac.

Prema rečima direktora Narodnog pozorišta Ivana Vukovića, iz gradskog budžeta nisu izdvojena posebna sredstva za realizaciju opere “Seviljski berberin”.

U okviru našeg redovnog budžeta je preraspodelom nekih sredstava izdvojen novac namenjen na operu. Specifikacijom je predviđeno 2 miliona dinara i to bruto - rekao je Vuković.


Jedna od najboljih komičnih opera

„Seviljskog berberina“ Rosini je komponovao na osnovu libreta Čezara Sterubinija, prema komediji Pjera Bomaršea, a smatra se jednom od najboljih komičnih predstava.

Glavni lik je Figaro, koji je, kako se navodi u opisu opere, spreman na sve, dovitljiv, lukav, glavni čuvar tajni i posrednik u ostvarivanju veze dvoje mladih – Rozine i grofa Almavive, uprkos nastojanju starog doktora Bartola, inače Figarovog gazde, da sačuva Rozinu za sebe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana Moles

    20:46 // 20. 2. 2015.

    Bartolo nije Figarov gazda... Srecno svima za premijeru! In bocca al lupo!

  • CVETKO prvi

    18:54 // 6. 2. 2015.

    LJUDI,daj da budemo Srbi!Ovoliko ljudi je uključeno i svi rade , daju svoj doprinos i znaju da dinara neće videti /zahvaljujući SNS-u/ a mi nemamo kartu /ili pare za kartu/ i te napore omalovažavamo!

  • CVETKO prvi

    00:59 // 6. 2. 2015.

    Gde god da pročitam ČLANAK o dešavanjima u Nišu,a u komentarima je neizbežno NEZADOVOLJSTVO /kao i u mojim komentarima/! Znam da postoji rešenje i izlaz iz bede , ali ...pobeže misao,zaboravih poentu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: