Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 27. 10. 2023.

| Kultura

Premijera predstave "Brod za lutke" na daskama Narodnog pozorišta u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
brod za lutke, foto narodno pozoriste nis
Životni put jedne umetnice; foto: Narodno pozorište Niš

Priča o putu jedne umetnice koja prolazi kroz različite faze, ispričana kroz tekst Milene Marković, biće prikazana u predstavi Brod za lutke u režiji Ive Milošević u subotu, 28. oktobra u Narodnom pozorištu u Nišu. Ovo je novi komad niškog teatra, a repriza će biti u nedelju, 29. oktobra.

brod za lutke 7, foto narodno pozoriste nis Ana Mandić u nosećoj ulozi; foto: Narodno pozorište Niš Životni put jedne umetnice koja prolazi kroz razne faze i tako ulazi u svet odraslih prikazan je u komadu Brod za lutke. Mala sestra, Alisa, Snežana, Zlatokosa, Palčica, Princeza, Žena - sve je to jedna glumica Ana Mandić koja prvi put sarađuje sa Narodnim pozorištem u Nišu.

Da govorim ovaj tekst na sceni je moj san od malih nogu. Moj prvi susret sa niškim teatrom je nešto divno. Na probama je bilo dosta uzbudljivo, imali smo naravno i poteškoća, što je sastavni deo procesa. Zaista je bila člast raditi sa svim ovim ljudima - rekla je Ana Mandić.

brod za lutke 2, foto narodno pozoriste nis Premijera u subotu, 28. oktobra, foto: Narodno pozorište Niš Rediteljka Iva Miloševič, koja je diplomirala pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, režirala je brojne predstave u mnogobrojnim teatrima širom Srbije i regiona.

Kako se ostvariti kao celovita i autentična ličnost ako nam sve(t) oko nas nameće delovanje u okviru zadatih modela? Da li je takav svet, u kojem caruju banalnost, površnost i težnja za moći, suviše mali za ličnosti koje krasi osetljivost, kreativnost i potreba za doticanjem suštine ispunjenog življenja? Kako u takvom svetu ne izgubiti veru u ljubav? - objasnila je rediteljka ranije.

brod za lutke 6, foto narodno pozoriste nis Repriza u nedelju, 29. oktobra, foto: Narodno pozorište Niš Tekst Milene Marković su radila brojne pozorišne trupe i bile za to nagrađvane na različitim festivalima - od Sterijinog pozorja, BITEF-a i Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda", do festivala u Banjaluci, Rijeci, Visbadenu, istakao je Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog i upravnik Narodnog pozorišta u Nišu.

Brod za lutke je najnagriđivaniji tekst Milene Marković, tekst koji najširu publiku i stručnu javnist ne ostavlja ravnodušnim. Dokaz da je ovaj tekst nešto vanredno u ovom trentku jeste čitav niz različitih naučnih, kritičkih i teorijskih, promišljanja i razmišljanja. Prepoznavanje ovog teksta jedan je od graničnika nekog novog pristupa dramskoj literaturi uopšte - rekao je Milovanović.

Pored Ane Mandić, u komadu igraju Evgenija Stanković, Snežana Petrović, Bratislava Milić, Vesna Stanković, Dragiša Veljković, Uroš Milojević, Danilo Petrović, Stefan Maldenović, Andrija Mitić, Aleksandar Krstić, Miroslav Jović, Marko Pavlovski, Marko Radojević i Natalija Jović.

Premijera je zakazana za subotu, 28. oktobrar od 20 sati, a repriza dan kasnije u istom terminu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ивана

    13:29 // 2. 11. 2023.

    Дошли Ива и Горчин да мало допуне кућни буџет...Када ће бити забрањено редитељима да раде сценографије?! У овом случају чак редитељ-редитељу!!!Ликовна уметност није за љубитеље који 'воле али не знају'! Грађани не требају бити жртве ничијих хирова.Сценографија је скарадна.Пропуштена прилика за било шта много боље, бачен новац грађана.Што се излазака са представа тиче- уобичајено за њих двоје!!

  • Srba

    21:51 // 29. 10. 2023.

    Šmiranti i amateri- bili i ostali. Jedino da dobijem kartu za neku predstavu za džabe pa da odem i nepovratno izgubim dva sata svog života (ako nemam ništa bitnije da radim)…..

  • Onandi

    20:54 // 28. 10. 2023.

    Scenario je toliko dobar da smo bili peti koji su napustili predstavu u roku od manje od pola sata. Potpisujem da je vecina ljudi ostala na silu . Glumcima svaka cast, trude se, rade ono sto se od njih zahteva.

    • Predrag

      23:37 // 29. 10. 2023.

      I na reprizi je bilo napuštanja predstave...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: