Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:07, 8. 4. 2021.

| Kultura

Premijera predstave “Deobe” u petak i subotu u niškom Narodnom pozorištu

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Premijera "Deoba" konačno pred niškom publikom; foto: JV / Ljubica Jocić

Jedno od najznačajnijih dela srpske književnosti posle Drugog svetskog rata Ćosićeve “Deobe”, u kojima se nastavlja priča o dve porodice iz romana "Koreni" - Katić i Dačić, biće premijerno izvedene sutra i u subotu od 18 sati na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, saopštavaju iz te ustanove.

Glavne ličnosti Ćosićevog romana su potomci Katića i Dačića, pa se, kako navode iz Pozorišta, “Deobe” nadovezuju na “Korene” i deo su najznačajnije sage u srpskom romanu 20. i 21. veka, kao što su i "Vreme smrti", "Vreme zla", "Otpadnik", "Grešnik", "Vreme vlasti".

Ispisujući kolektivnu i ličnu tragediju, dodaju iz Pozorišta, Ćosić roman započinje napadom nacističke Nemačke na kraljevinu Jugoslaviju 1941. i završava događajima oslobođenja u jesen 1944. godine. plakat deobe foto Narodno poz nis Režiju potpisuje Jug Radivojević; foto: Narodno pozorište Niš;

Likove je birao i gradio prema njihovom socijalnom poreklu i životnom opredeljenju, i time zahvatio sve društvene slojeve na kojima su se oslanjale sukobljene strane: ravnogorski i partizanski pokret. Iz mnoštva likova i perspektiva koje roman nudi, tokom dramatizatorskog postupka izdvojeni su najznačajniji predstavnici čije individualne crte i fabulativne linije sakupljaju traumatizovano iskustvo podela, raspada društva, porodice i pojedinca - navode.

Prva repriza predstave najavljuju za 24. april u 18 sati.

Režiju je radio Jug Radivojević, po dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića, kažu iz niškog pozorišta.

U predstavi igraju: Nebojša Savić (Uroš Babović, seoski gazda), Sonja Damjanović (Vida, njegova žena), Miloš Cvetković (Miloš, njihov sin), Vukašin Ranđelović / Nebojša Đorđević (Vita, njihov sluga), Milan Kovačević (Adam Katić, seoski gazda), Grigorije Jakišić (Dušan Katić, student, njegov sin), Igor Damnjanović (Ljubiša Dačić, njihov sluga), Strahinja Bojović (Doktor, građanski političar), Dejan Cicmilović (Kosta Cvetić, major), Valentin Vencel (Nemački oficir) i Bojana Milanović (Mlada) - saopštavaju.

Inače, ta predstava već je, kako kažu, imala premijeru u Novom Sadu 16. marta na sceni “Pera Dobrinović”.

Podsetimo, pripreme za predstavu "Deobe", koja je rađena u koprodukciji pozorišta iz Novog Sada, Niša i Prištine, počele su u februaru, a premijera tog komada u niškom teatru bila je planirana za 11.i 12. mart, ali je zbog bolesti jednog od glumaca odložena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Vukovic

    17:14 // 9. 4. 2021.

    Ajmo, Spale... Još jedna tezga...

    • Sf

      00:17 // 11. 4. 2021.

      Dramatizaciju radio gdin.Ž, a dramaturg neko drugi.., šta je sad ovo? Spale ne ume da odradi dramatizaciju ili bezobrazna ugradnja honorara?

    • Slobodanka

      10:06 // 13. 4. 2021.

      Čula sam u Kabinetu da zahtevaju ostavku direktora Milovanovića zbog čestih malverzacija u Pozorištu.

  • Mara

    06:28 // 9. 4. 2021.

    napokon malo kulture

  • Kulturna

    22:21 // 8. 4. 2021.

    Bravooo!Jedva čekam!Dođite u pozorište.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: