Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 10. 3. 2016.

| Kultura

Premijera predstave koja opominje na Dan niškog Pozorišta

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
herostrat
Cvetković u ulozi Herostrata

Komad “Herostrat”, u režiji Irfana Mensura i po tekstu Grigorija Gorina, biće premijerno odigrana na sceni Narodnog pozorišta u Nišu u petak 11. marta od 20 sati, na dan kada niški teatar obeležava 129 godina postojanja.

Prema rečima reditelja, ova predstava, koja je potpisana kao tragikomedija, upozorava na jedan sarkastičan način. herostrat Za kostime se pobrinuo Dejan Gocić

Ova predstava je predstava opomene, ovo je predstava naše histerije koju mi živimo i predstava o svim Herostratima koji nas danas okružuju, a i sutra će. Naši Herostrati nemaju šta da zapale, ali postoje drugi načini da izađu iz svojih malih, jadnih života, naravno, na pogrešan način - objašnjava Irfan Mensur.

Priča prati grčkog trgovca Herostrata koji je 356. godine pre nove ere spalio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda, a u težnji da dostigne slavu i besmrtnost.

I umesto da bude kažnjen i zaboravljen, zločinac započinje svoj društveni uspon. Tako počinje priča o večitoj borbi dobra i zla, primerena za sva vremena i sve prostore. Priča o manipulaciji novcem, moći i vlašću, koja kroz vekove stihijski razara celo čovečanstvo - navodi se u opisu predstave.

Herostrat-305 Scenografija minimalističkaReditelj Irfan Mensur kaže da je priča Grigorija Gorina, iako napisana 1972. godine, i dalje aktuelna i objašnjava da “onog trenutka kada želiš da promovišeš svoju nemoć i primitivizam, postaješ Herostrat”.

Mene lično ovaj tekst iritira zato što je napisan juče, tako sam ga i pročitao i tako sam ga režirao. Ovaj tekst će biti aktuelan i za 50 i za 100 godina - objašnjava Mensur.

Napominje da je “Herostrat” najpribližniji njegovom razmišljanju o velikom pozorištu, odnosno onom pozorištu koje zaslužuje da ima svaki grad.

Ovo je šesti put da Mensur režira predstavu u niškom Pozorištu u poslednjih 17 godina. Kaže da je uživao u radu sa niškim ansamblom, a glumci napominju da će rad na predstavi pamtiti po smehu i radosti igre. Herostrat-324 Priča aktuelna i u današnje vreme

Videćete velika iznenađenja u ovoj predstavi, odnosno glumce koji su defakto pobegli iz svog faha i pokazali neko drugo lice i neke druge mogućnosti. A zašto? Zato što smo se bavili pozorištem, a ne odrađivanjem posla - napominje reditelj.

U predstavi igraju Miloš Cvetković, koji tumači lik Herostrata, Snežana Petrović, Miroljub Nedović, Aleksandar Krstić, Dragiša Veljković, Dragoslav Savić, Nađa Nedović Tekinder i Vesna Stanković.

Kako kažu u Pozorištu, ostalo je još malo ulaznica za premijeru, koje koštaju 600 dinara. Prva repriza predstave zakazana je za subotu 12. mart, karte koštaju 500 dinara, a “Herostrat” će se ponovo naći na sceni i 27. marta.

Promo-spot za predstavu "Herostrat"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    09:25 // 11. 3. 2016.

    Predstava je sjajna. Sinoc je bila pretpremijera i ova predstava je zaista veliko osvezenje za repertoar naseg pozorista.

  • hana

    22:20 // 10. 3. 2016.

    Zanimljivo,ovo treba pogledati

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: