Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 28. 11. 2017.

| Kultura

Premijerno izvođenje predstave “U čije ime” u Narodnom pozorištu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Prva repriza predstave "U čije ime" u četvrtak; foto: JV/P. Blagojević

Istinitu priču o streljanju glumaca u Narodnom pozorištu, nakon oslobođenja Niša 1944. godine, po tekstu prvaka drame Aleksandra Mihailovića, glumci ovog teatra odigraće premijerno u sredu 29. novembra od 20 sati, evocirajući uspomene na događaj koji je nekada bio tabu tema. Predstavu “U čije ime” režirao je Milan Karadžić.

Ovo je inače prva premijera u ovoj sezoni niškog Pozorišta, a nakon strpljivog i vrlo kreativnog rada, koji je trajao oko mesec i po dana, kaže reditelj, napravili su predstavu koja nije dokumentaristička, već priča priču.

Mi ovo nismo radili da bi pravili neku istorijsku rekonstrukciju, niti se mi na dokumentaran način bavimo ovom temom. Očekujem da će ovo biti predstava koja će se igrati dugo, na zadovoljstvo svih, a večeras i sutra očekujemo publiku da vidimo kako će ona reagovati - navodi Karadžić. Najava predstave Reditelj Milan Karadžić i glumac Aleksandar Mihailović najavljuju premijeru; foto: JV/J. A.

Reditelj nije želeo da prepričava predstavu i otkriva koliko ima tragičnih, a koliko komičnih detalja u njoj, ali je otkrio da je sinoć na generalnoj probi uživao dok je gledao glumce i da je zadovoljan onim što su zajedno uradili.

Ono što mi je jako interesantno bilo je da radim komad koji se dešava na sceni Narodnog pozorišta, na kojoj i radimo predstavu. To je priča koja se tu dešava 1944. godine, dan kada Partizani i Rusi oslobađaju od Nemaca Niš. To su bile tabu teme, dugo su sakrivane, ali danas se te priče otvaraju i mislim da je to važno, da se prosto suočimo sa mnogim istinama - dodaje reditelj.

Posebno mu se dopao tekst glumca Aleksandra Mihailovića, kome je poručio da češće piše, jer to dobro radi. Karadžić ističe i da je uživao u radu na predstavi, jer duže vreme radi filmove i televizijske serije i uželeo se pozorišne scene.


“Sudbina glumaca i kulture danas ista kao i pre pola veka”

Tekst za dramu “U čije ime” pisao je glumac Narodnog pozorišta Aleksandar Mihailović, koji ističe da je ova priča nekada bila tabu tema, pa da je i on sam, koji je “sa druge strane zavese”, saznao za nju tek pre 7 godina. Iako nema mnogo iskustva kao pisac, reditelj ga je pohvalio za tekst o stradanju glumaca nakon oslobođenja Niša, koji je “glumio dok je pisao”. U čije ime Poster predstave "U čije ime"; foto: Narodno pozorište Niš

Moj impuls je bio da progovorim o stradanju malog čoveka, u ovom slučaju glumaca, u nekim politički turbulentnim vremenima. Zato ova drama nije dokumentaristička, to nije bila ni njena poenta - pojašnjava Mihailović.

Ova tema je i dalje nažalost zanimljiva, kaže Mihailović, a suštinski se nije gotovo ništa promenilo u odnosu prema kulturi i glumcima, u odnosu na period od pre pola veka. Razne vlasti su se menjale, kao i društvene prilike, dodaje, ali je stanje u kulturi nažalost i dalje isto. Nada se da će se ova tema dopasti publici.

Sinoć je jedan naš prijatelj, inače profesor sa Univerziteta i on kaže “kako ste lepo spojili nešto što je jedan jako loš impuls sa jednim maštalištem, kao što je Pozorište”. Ja se nadam da je to mera ovog komada i da će to biti najveća vrednost ove naše predstave - navodi glumac.

Osim glumaca niškog Pozorišta, poput Miroslava Jovića, Aleksandra Marinkovića, Sanje Krstović, Aleksandra Mihailovića, Dejana Cicmilovića, Jasminke Hodžić i drugih, u predstavi igraju i glumci niškog Akademskog pozorišta. Prva repriza je zakazana za četvrtak 30. novembar od 20 sati.

Podsetimo, osim ove premijere, Narodno pozorište u Nišu priprema i mjuzikl “Cigani lete u nebo”, kao i predstavu koja je rađena po nagrađenom tekstu Zorana Pešića Sigme “Ulica usamljenih automobila”, zajedno sa Sterijinim pozorjem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    16:08 // 29. 11. 2017.

    Kritikujem pozoriste zbog nerada i smirantskih predstava,no,s obzirom na temu,autora teksta i reditelja-vredi pogledati!

  • Ndjian

    22:26 // 28. 11. 2017.

    Odlicna predstava. Mozda i najbolja koju sam odgledao u niskom pozoristu u poslednjih 30 godina.
    Moja preporuka!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: