Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:13, 17. 9. 2016.

| Kultura

Preminula "Lela Vranjanka"

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Lela Vranjanka
Za života ušla u legendu; Lela Vranjanka, foto: V. Pešić

Jelena Đorđević, u Vranju poznata kao Lela Numerka kojoj je posvećena čuvena pesma Staniše Stošića „Lela Vranjanka“, preminula je 82. godini života u Vranju posle duge i teške bolesti bolesti.

Ova čuvena vranjska lepotica bila je davne 1974. godine inspircija poznatom pevaču i kompozitoru Draganu Tokoviću, koji je nakon susreta sa ovom Vranjankom u restoranu u Vranjskoj Banji napisao svojevrsnu himnu Vranja.

Svašta su ljudi pričali, ali prava istina je da sam ja tog čoveka videla svega dva puta u životu, nije bilo nikakve ljubavne veze i emocija. Bio je to sasvim slučajan susret. Jedino što je bilo neobično je to da je Dragan par puta napuštao društvo i odlazio ispred Kičera. Kasnije sam saznala da je upravo te večeri nastajala ta pesma - pričala je Lela u jednom od brojnih intervjua.

Govorila je da je uvek bila postiđena kada se pesma pevala, iako je svaka Vranjanka priželjkivala da pesma bude posvećena baš njoj.

Jelena je bila penzionerka koja je radni vek provela u ovdašnjoj Duvanskoj industriji. Starost je provela u Hercegovačkoj ulici u Vranju, okružena prijateljima.

Ona se daleke 1952. godine u svojoj 17. godini udala za prosvetnog radnika iz Leskovca. Nakon pet godina ovaj brak se raspao i ona se vratila u Vranje, odlučna da više nijednom muškarcu ne pokloni srce. Ipak u dubokoj starosti ponovo je zaplovila u bračne vode. Vreme i mesto sahrane nisu još poznati.

Lela Vranjanka - Staniša Stošić (uživo)

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    15:09 // 18. 9. 2016.

    Dragi prijatelj moje porodice, Stanisa Stosic,sjajan, neprevazidjeni pevac ne samo vranjanskog melosa.Prvi put cijem da je u Vranju zivela Lela kojoj je pesma posvecena, a prilicno sam vremena provela tamo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: