Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:14, 11. 4. 2014.

| Kultura

Preminuo Lale Đurić

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Radovan Lale Đurić
Odlazak velikog umetnika

Posle duge i teške bolesti, u Njujorku je u 69. godini preminuo ugledni slikar rodom iz Bele Palanke, osnivač "Niš art fondacije" Radovan Lale Đurić.

Rođen je 7. maja 1945. godine u Ljubatovici kod Bele Palanke, kao treće dete u učiteljskoj porodici oca Miodraga i majke Anke. Sestra Olivera i brat Dragan su se posvetili muzici.

Kao klinac u Građevinsko tehničkoj školi koju je završio u Nišu, isticao se kao dobar fudbaler. U beli svet krenuo je preko Venecije, Pariza, Beča, Amsterdama gde je učio i usavršavao slikarstvo i dizajn.

U Njujork je stigao 1973. godine kada je imao 28 godina. Počeo je kao "autsajder", ali ubrzo je napravio veliko slikarsko i dizajnersko ime. Dugo je imao galeriju "Lale space" ("Laletov prostor"), kao i radionicu za izradu unikatnog nameštaja od plemenitog drveta u okviru kolekcije “Radovan”.

Osnivanje "Niške art fondacije" je smatrao jednom od svojih najvećih životnih misija sa prevashodnim ciljem da afirmiše mlade talentovane umetnike u Srbiji.

Njegov životni moto bio je pomalo hedonistički – ''žene, hrana i piće''.

Vredi pomenuti da mu, i pored nemerljivih zasluga za Niš, nikada nije dodeljeno nijedno priznanje. Prošle godine je od strane niških novinara bio nominovan za najveću gradsku nagradu “11. januar”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ciceron Zaplanjsky

    08:18 // 14. 4. 2014.

    Počivaj u miru veliki Lale iz Bele Palanke, male.Pokazao si da nije bitno gde si rođen, već ono čime si vođen!Verujem da će ti se grad nekako odužiti,sada kada je Slavković preuzeo da sredi kulturu...

  • zavičajac

    20:26 // 12. 4. 2014.

    Belopalančani te neće zaboraviti!
    Sećam se tvojih reči koje si poverio Momi Kaporu, da ćeš se iz Amerike vratiti u svoju Ljubatovicu sa koferom od impregniranog kartona sa kojim si otišao u beli svet.

  • hedonist

    17:51 // 12. 4. 2014.

    vecna ti slava LALE!priznanja nisi dobijao od nisa,ali,valjda ,jednu ulicu,sa tvojim imenom,u sirem centru si zasluzio!

    • Мики Савић

      00:41 // 13. 4. 2014.

      То си у праву, једна улица мора бити његова. Праве Нишлије би требало да подигну глас поводом тога! Стварно је то заслужио.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: