Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:34, 22. 6. 2019.

| Kultura

Preminuo reditelj i glumac niškog Pozorišta lutaka Zoran Lozančić

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Zoran Lozančić in memoriam
Do poslendjih dana radio na novoj predstavi Snežna kraljica; foto: Pozorište lutaka Niš

Pozorišni čarobnjak, nagrađivani i plodni reditelj i glumac niškog Pozorišta lutaka Zoran Lozančić preminuo je u svojoj 66. godini. Potpisao je brojne predstave, među kojima i onu najnagrađivaniju u istoriji niškog teatra za najmlađe, a od uglednog evropskog lutkarskog reditelja Zvonka Festinija dobio je pohvalu da je "trenutno najznačajnije rediteljsko ime u Srbiji".

Njegova predstava Carev zatočenik osvojila je 19 nagrada, najviše u istoriji Pozorišta lutaka, a prema ankreti Narodnih novina proglašena je i za najznačajniji kulturni događaj u 2005. godini. Godinu dana kasnije istu titulu ponela je i njegova sledeća predstava Mocart.

Gran Pri na festivalu "Pozorište Zvezdarište", nagrada za scenografiju na Susretima profesionalnih lutaka Srbije i nagrada za režiju na festivalu "Zlatna iskra", na kom je član žirija, ugledni evropski lutkarski reditelj Zvonko Festini izjavio da je "Lozančić trenutno najznačajnije rediteljsko ime u Srbiji", samo su neke od nagrada koje svedoče da je Lozančićev Mocart visoko estetizovana predstava - navode u Pozorištu lutaka.

Lozančić je glumačku karijeru otpočeo u niškom Narodnom pozorištu osamdesetih godina, potom nastupao u pirotskom teatru, a od 1983. godine postao je stalni član Pozorišta lutaka. Novu rediteljsku poetiku nagovestio je predstavom Tri praseta, a onda je potvrđivao brojnim komadima koji su plenili pažnju, nagrade, pohvale i aplauze kako u Nišu, tako i na svim gostovanjima.

Do poslednjih dana radio je na bajci Snežna kraljica, a njegove kolege nastavljaju da rade na njoj i veruju, kažu u Pozorištu lutaka, da će Zoran Lozančić na dan premijere biti sa njima.

Zbog svega ovoga, a i onog što se ovom prilikom ne može izreći, Zoran Lozančić ulazi u naše sećanje, u uspomenu, ponajviše zbog nezaboravnih predstava i prizora zbog kojih se pozorište razlikuje od života. Odajemo dragom kolegi i prijatelju duboko poštovanje i zahvalnost. Neka mu je večna slava i hvala - kažu u Pozorištu lutaka.

Po želji preminulog glumca i reditelja, navode u Pozorištu, komemoracije neće biti, a termin sahrane biće naknadno objavljen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    11:41 // 22. 6. 2019.

    Поштовање "малом", "непознатом" човеку који врхунски обављаше свој посао.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: