Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 7. 8. 2017.

| Kultura

Prepun amfiteatar i mnogo vatre na otvaranju “Nišvilovog” pozorišnog programa

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Predstava bez teksta, ali su je svi razumeli
Predstava bez teksta, ali su je svi razumeli; foto: JV/J. A.

Pokretima, raznovrsnom muzikom i kostimima, bez ijedne reči, ali sa mnogo emocije i vatre, glumci iz Srbije, među kojima je i dvoje Nišlija, ali i Austrije, Nemačke i Holandije su pred prepunim amfiteatrom na niškom keju ispričali građanima priču o stradanju. Predstavu “Gernika” publika je u nedelju 6. avgusta pratila “bez daha” i time je otvoren "Nišvilov" teatarski program, koji traje do 13. avgusta.

Predstava inače govori o bombardovanju građanstva i stradanju u Drugom svetskom ratu, a izvedena je povodom 80 godina od rata i nastanka čuvene slike. Gernika4;-foto:-JV-J.-A Predstava "Gernika" otvorila "Nišvilov" pozorišni festival; foto: JV/J. A.

“Gerniku” su izveli glumci “En vol” teatra sa Sardinije, kojima se sinoć pridružilo i dvoje Nišlija - violonista Dimitrije Mandić i glumica Bratislava Mitić, kao i Anđela Popović iz Beograda.

Mišel Kramers je osnovala ovaj teatar i ovo je tek drugi put da su predstavu izveli u internacionalnom sastavu, u saradnji sa lokalnim glumcima. Kaže da je izvođenje u Nišu bilo avanturističko iskustvo, jer je amfiteatar na keju prostor koji je težak za rad. Ipak, kaže da joj se mnogo dopalo i da je oduševljena publikom koja je bila vrlo pažljiva.

Posebno im je bilo zanimljivo dok su prethodnih desetak dana radili zajedno, a iako je bilo mnogo vruće, kaže, spas su pronašli u parku u Tvrđavi.

Bilo je veoma zanimljivo raditi sa ljudima koji imaju različito iskustvo - jedna glumica ima iskustvo u “Dah teatru”, onda je tu i muzičar, veoma dobar violinista i jedna glumica koja više ima tradicionalno iskustvo. Bilo je zanimljivo videti kako svako od njih može da se uključi u ovaj performans, ali i kako mi svi zajedno možemo da komuniciramo iako govorimo različite jezike - navodi Kramers. Gernika2;-foto:-JV-J.-A Predstava "Gernika" otvorila "Nišvilov" pozorišni festival; foto: JV/J. A.

Veći deo vremena proveli su u Tvrđavi i vežbali, a potom su probe imali na amfiteatru na keju, dodaje, pa nisu imali mnogo vremena da obilaze grad.

Violinista Dimitrije Mandić iz Niša kaže da je velika sreća, privilegija i zadovoljstvo to što je dobio priliku da radi sa ovom ekipom. Iako pre nije imao glumačkog iskustva, u predstavi je više glumio nego što je svirao i odlično se snašao u tome.

Od prvog jutra kada smo počeli da radimo, upoznat sam sa nekim glumačkim vežbama i mogu da kažem da za nešto što je potpuno novo za mene, jako lepo i korisno iskustvo. Jednu od prvih stvari koje sam naučio sa njima je da je važno da radimo zajedno - priča Mandić.

Timski rad, mnogo vežbe, ali i druženje je ono što je obeležilo njihov rad na predstavi, dodaje Mandić, pa bi vrlo rado ponovo sarađivao sa njima.

Njegova koleginica Anđela Popović, koja je završila Akademiju lepih umetnosti u Beogradu pre 4 godine u klasi Nebojiše Bradića i Andreja Šepetkovskog, ističe da je ono što je publika sinoć mogla da vidi “samo delić svega što im se dešavalo” prethodnih dana. Gernika3;-foto:-JV-J.-A Predstava "Gernika" otvorila "Nišvilov" pozorišni festival; foto: JV/J. A.

Zapravo ovih desetak dana je za mene zaista bilo jedno izvanredno iskustvo. Družeći se sa ovim ljudima i radeći sa njima, to prosto ne može da se opiše, to mora da se doživi i zaista jedno prelepo iskustvo i nadam se da ću otići kod njih na Sardiniju, tako da se radujem - kaže Popovićeva.

Glumci iz Srbije su oduševljeni saradnjom sa internacionalnom trupom, a ogroman aplauz koji su sinoć dobili od publike pokazuje da se i građanima dopalo ono što su videli na početku prvog "Nišvilovog" teatarskog programa.

Kompletan program pozorišnog festivala i radionica možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Melisandra

    00:25 // 8. 8. 2017.

    Jer Noć je mračna i puna užasa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: