Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 14. 5. 2018.

| Kultura

Priča o čuvaru spomenika na Čegru pobednik filmskog konkursa

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
foto-print-screen
Film o Seletu; foto: printscreen

Piroćanac Ivan Mančić i Nišlija Miroslav Mitić, na konkursu Društva za akademski razvoj, osvojili su prvo mesto za autorski kratki film “Čegarski bol” - o čika Seletu, čuvaru Čegarskog spomenika. Na istom konkursu, Mančić je osvojio prvo i drugo mesto za fotografiju.

Kosidba-na-Rajcu,-foto-Ivan-Mancic Nagrađena fotografija; foto: I. MančićPobednički film je osmišljen i snimljen za svega par dana, tako da je bilo malo vremena da se ispriča priča. Na konkursu su bile 3 kategorije, a ovaj “južnjački” pobedio je u kategoriji Ljudi.

Odlučili smo se da priča bude vezana za Niš, grad koji ima bogatu istoriju i setili smo se Čegarskog boja i čika Seleta, čoveka koji 30 punih godina volonterski čuva spomenik na Čegru, održava ga i dočekuje goste i turiste iz celog sveta - rekao je Mančić.

Pobednik konkursa dodaje da ovim kratkim filmom nije završena priča o čuvaru spomenika Čegar, za koga mnogi sa pravom kažu da je on srpski čika Đorđe, koji je čuvar srpskog groblja u Solunu.

Djurdjevdan-u-selu-Dojkinci,-foto-Ivan-Mancic Nagrađena fotografija; foto: I. MančićNa snimanju je čika Sele bio toliko inspirativan i otvoren za razgovor da je snimanje potrajalo. Ispričao je puno toga zanimljivog što nema u udžbenicima, da nam je prosto bilo žao da to sve sečemo i izbacujemo u montaži, jer je film po propozicijama morao da bude maksimalno 3 minuta. Tako da smo odlučili da nastavimo snimanje kako bi uskoro napravili i malo duži video dokumentarac o čika Seletu, jer on svakako to zaslužuje - dodao je Mančić.

Osim nagrade za film, Ivan Mančić je osvojio prvo mesto za fotografiju Kosidba na Rajcu i drugo mesto za fotografiju Đurđevdan u selu Dojkinci u kategoriji Događaji.

Društvo za akademski razvoj je 2013. godine pokrenulo kampanju za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji i već 5 godina za redom organizuje foto i video konkurse pod nazivom “Kultura na dar”. Na ovogodišnjem konkursu su dodeljene 3 nagrade za film i 3 za fotografiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • boba

    09:43 // 15. 5. 2018.

    Docekao mi je goste iz Norveske i Svedske.U svakoj prilice pricaju svedjanima o doceku i ne zaboravnoj njegovoj prici.Slatko,rakija,grozdje secanje za ne zaborav.

  • Rama

    23:17 // 14. 5. 2018.

    Jedan je Manča, ostalo su amateri! :D

  • Zoran J

    16:01 // 14. 5. 2018.

    Imao sam srecu da upoznam licno,gore na Cegru,ovog divnog coveka.
    Kamo srece vise ovakvih volontera,zaljubljenika u nase proslo,u hrabrost
    junaka poput Sindjelica! Ziv mi bio i samo tako na dalje.Poseticu ga kada
    opet dodjem iz inostranstva gde zicim. Do tada,zdravo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: